.

Inloggen op jouw pagina

Bekijk de status van jouw campagne

Op jouw pagina kun je nieuwe deelnemers, tips, nieuws en agenda-items toevoegen. En de titel (opnieuw) aanvragen.

 

Handleiding Fairtrade Gemeente

In deze handleiding een compleet overzicht van alle campagne criteria. Tips en voorbeelden hoe jij van de campagne in jouw gemeente een succes kunt maken.

 

Handleiding

89 Fairtrade Gemeenten

141 actieve gemeenten

6127 organisaties doen mee

Is jouw gemeente fairtrade?

  • Niet actief
  • Actief
  • Fairtrade

Eindejaarsfeest

Eindejaarsbijeenkomst PNG

 

Beste fairtraders,

De eindejaarsbijeenkomst op 13 december staat, zoals de meesten van jullie al zullen weten, in het teken van ons 10-jarig bestaan. In deze nieuwsbrief meer over wat jullie te wachten staat. Het belooft een inspirerend feest te worden. We presenteren onze nieuwe uitleenmaterialen, die zijn echt heel tof geworden.

De dag is opgesplitst in een ochtend- en middag programma. De ochtend staan we stil bij 10-jaar Fairtrade Gemeenten en zijn er inspirerende sprekers. Na de lunch gaan we met elkaar in gesprek om de toekomstvisie gezamenlijk vorm te geven aan de hand van vragen/stellingen.

We sluiten de dag spetterend af met het verwelkomen van een nieuwe Fairtrade Gemeente. Welke gemeente mag de titel op 13 december in ontvangst nemen? Dat houden we nog even geheim!

We kunnen alvast twee interessante sprekers bekendmaken:

Erika Spil, wethouder in de gemeente Bunnik, is nauw betrokken geweest bij de opstart van de campagne in Nederland. Zij heeft een goed beeld van hoe de campagne door de jaren heen is ontwikkeld, en waar kansen liggen voor de toekomst.

Alien Huizing, Supply & Development Manager bij Max Havelaar, komt langs om een presentatie te verzorgen over kinderarbeid in de cacao-industrie.

De rest van het ochtendprogramma houden we graag nog even als verrassing. Wel kunnen we mededelen dat er een bijzondere videoboodschap op jullie staat te wachten, en er is een bedankje voor alle vrijwilligers en we showen onze nieuwe uitleenmaterialen! Zorg dat je erbij bent!

Voor het volledige programma kijk hier: programma eindejaarsfeest

Graag aanmelden door een mailtje te sturen naar Jens:
stagiair@fairtradegemeenten.nl.

Graag tot ziens op 13 december!

Faire groet, Landelijk campagnebureau Fairtrade Gemeente

Terugblik internationale conferentie Cardiff, Wales

De jaarlijkse internationale conferentie zit er weer op. Dit jaar waren we op bezoek in Cardiff, de hoofdstad van Wales. De middag vóór de conferentie bezochten we de Senedd, het parlement van Wales. Daar werden net de tafels gedekt voor het ontvangstdiner ’s avonds. Toen we daar voor de tweede keer aan kwamen, bleek dat er vooraf een tafelindeling was gemaakt, waardoor iedereen kon kennismaken met nog onbekende andere conferentiedeelnemers. Die waren voor ongeveer de helft afkomstig uit Wales en de regio Bristol, de anderen kwamen van alle continenten. Tijdens het diner was er een programma met onder meer een enthousiast schoolkoor, dat hun Fairtrade lied ten gehore bracht. Maar het meest interessant was misschien wel de toespraak van Sophie Howe, de ‘Future Generations Commissioner’. Zij legde uit dat Wales als eerste land in de wereld de Sustainable Development Goals vertaald heeft in wetgeving. De betreffende wet heet ‘The Wellbeing of Future Generations Act’. In mijn ogen een geweldige vondst om ze zo te framen!
Meer informatie vind je op: https://futuregenerations.wales.

De eerste conferentiedag werd geopend door enkele interessante sprekers. Hierin werd nog eens duidelijk wat voor een fantastische wereldwijde beweging van individuen en organisaties druk bezig is om het belang van fairtrade te benadrukken. Na een ochtendprogramma vol lezingen, stond het middagprogramma in het teken van workshops. Tijdens de workhops, die onder andere gingen over living income, sports, universities, werden we geïnformeerd over hoe de verschillende landen bezig zijn met initiatieven op deze gebieden. Na een plenair gedeelte werd in kleine groepjes volop aandacht besteed aan het onderwerp, door elkaar vragen te stellen en geïnspireerd te raken door elkaars achtergronden en motivaties.

Zo werden de fairtrade universiteiten in Amerika, Finland en Duitsland onder de loep genomen, en werd er gekeken naar de successen die bovenstaande landen op dit gebied hebben bereikt. Onder de aanwezigen waren niet alleen vrijwilligers van de campagne, maar ook producenten (uit o.a. Brazilie, Nigeria en Ivoorkust). Op de tweede conferentiedag werd er een ‘debatsessie’ gehouden tussen vijf sprekers, waarbij het publiek de vragen voorlegde. Ook werd bekendgemaakt dat de volgende conferentie in Quito, Ecuador zal zijn. Omdat Ecuador een belangrijk producerend land is voor fairtrade producten, is dit een interessante locatie.

Kortom: een erg inspirerende conferentie in de eerste Fairtrade Nation ter wereld: Wales.

Nieuwsbrief

Fairtrade Gemeente brengt het belangrijkste fairtrade nieuws naar je toe. Wil je ook op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de algemene nieuwsbrief.

 

Aanmelden

.