.

Nieuws in Zeist

De Hoeksteen Fairtrade kerk

Dit bericht werd geplaatst op .

Zeist – Op zondag 26 april is het predikaat fairtrade uitgereikt aan de Protestantse kerk De Hoeksteen in Austerlitz. De dienst stond in het teken van fairtrade: dominee Lydia van Ketel zette fairtrade tegenover armoede in de wereld. Na de dienst is het juryrapport en het predikaat uitgereikt aan de lector Cora van der Velde. Dat gebeurde door Cor Doelwijt en Jan Hortensius van de werkgroep fairtrade van de gemeente Zeist. Het naambord is overhandigd aan de kerk.

Tijdens de dienst in de kerk werd veel aandacht besteed aan fairtrade. Dominee Lydia van Ketel zei in haar preek ondermeer het volgende. Als iedereen deelt, hoeft niemand honger te leiden. Wat kan er schoner en wat kan er eerlijker zijn? Fairtrade is een stap in de goede richting. Vrijwilligers die werkzaam zijn in kerken, wereldwinkels en elders besparen de maatschappij veel geld. Uit een in Rotterdam uitgevoerd onderzoek blijkt het om 120 miljoen euro te gaan. Zou dit bedrag landelijk worden doorgetrokken, dan is er sprake van een maatschappelijk rendement van ruim 3 miljard euro. Het zou wat zijn als maar een kwart van dit geld naar de arme mensen (boeren) in de derde wereld zou gaan. We zouden dan een stap kunnen maken in de goede richting. Fairtrade kan die stap zetten. Kwetsbare mensen zijn altijd afhankelijk van mensen die het beter hebben. We moeten deze mensen niet vergeten of er te snel over oordelen omdat wij het wel beter weten. Ook met kleine(re) stappen kunnen we veel bereiken. Als we ons blind staren op het grote wereldwijde armoedeprobleem, kunnen we moedeloos worden en doen we uiteindelijk niets. Nee, als we niet afwachten op anderen maar binnen onze eigen (beperkte) mogelijkheden actie nemen, zijn we goed bezig. Zie ook het fairtrade worden van die kleine kerkgemeenschap in Austerlitz.

De Hoeksteen heeft ruim voldaan aan de drie gestelde criteria zoals vermeld in het juryrapport. De jury wees vooral op de 'fairselfie' actie van de diaconie van De Hoeksteen. Het maken van een selfie en deze te plaatsen op facebook. De winnaar van deze actie viel in de prijzen: een boodschappen tas vol fairtradeproducten. Fairtradewijn wordt ook gebruikt bij het avondmaal in de kerk.
Hiermee is De Hoeksteen de derde kerk in Zeist die fairtrade geworden is na de Protestantse kerk in Zeist-West en de Evangelische Broedergemeente. Fairtrade betekent dat producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun product.

Tekst: Steven Spaargaren

Presentatie Fairtrade

Dit bericht werd geplaatst op .

Op het Zeister Lyceum

Distributie eerlijke winkelroute door leerlingen van het Lyceum.

Wereldmarkt

Dit bericht werd geplaatst op .

Slottuintheater & Wereldmarkt op zondag 29 juni van 13.30 tot 16.30 uur achter Slot Zeist

Het Slotfeest met voorstellingen in het Slottuintheater en gelijktijdig de Wereldmarkt. Bereikbaar via het witte bruggetje aan de achterkant van Slot Zeist.

Slottuintheater

Drie voorstellingen voor alle leeftijden op het terrein van dans en muziek. Het programma wordt gepresenteerd door burgemeester Koos Janssen van Gemeente Zeist.

Deelname Network Business Event Zeist

Dit bericht werd geplaatst op .

De winnaars van de prijs Zeister Ondernemer van het Jaar zijn bekend. De prijs voor Jonge Onderneming van het Jaar ging naar Precipio Mediagroep

De overige genomineerden waren Charm Luxury en Kinderopvang de Geheime Tuin. In de categorie Detailhandel en Horeca ging de award naar De Groene Winkel. Naast De Groene Winkel waren Erica Recreatie en Bakker Albert. In de categorie MKB, Industrie en Dienstverlening ging de prijs naar Zoover en weeronline.nl, Manutan en Kwekerij Abbing waren de andere genomineerden. De Duurzaamheid Award werd aan een van de negen genomineerden uitgereikt en uiteindelijk vertelde juryvoorzitter dat de award naar De Geheime Tuin ging.
Business Event gemeente Zeist
Maandagavond 10 maart vond het Business Event gemeente Zeist plaats waarbij meerdere Zeister ondernemers een prijs in ontvangst mochten nemen. De avond werd gepresenteerd door Ruben Nicolai. Om 19.15 uur werden de genomineerden voorgereden in hybride auto’s naar de rode loper, waar ze verwelkomd werden door de jury en vertegenwoordigers van de gemeente en ABN AMRO. Vanaf 20.00 uur begon het officiële programma en werden de winnaars uit de vier verschillende categorieën bekend gemaakt. Na 21.30 was gelegenheid voor alle aanwezigen om te netwerken en zakelijke contacten te leggen.
Toekomst
Pascal Belo van het Ondernemersplein: “Het was een leuke en succesvolle avond waarbij we ondernemingen, die een inspiratie zijn voor anderen, onder de aandacht hebben kunnen brengen. Maar ook was het een avond waarop ondernemers, vertegenwoordigers van organisaties en bestuurders elkaar hebben kunnen ontmoeten en er verbindingen zijn gelegd. De komende jaren hopen we dit event voort te zetten waarbij er meer financieel draagvlak komt vanuit de ondernemers en we de rol van het Ondernemersplein meer die van een inhoudelijke bijdrage wordt.”
Het Ondernemersplein van de gemeente Zeist heeft het event in het leven geroepen. Het werd georganiseerd door Network Business Events en ondersteund door Zakelijk Zeist, Zeist Onderneemt, het MVO Platform, de Stichting Centrummanagement, de businesspartners, de hoofdsponsors ABN AMRO en de gemeente Zeist en official partner MTH accountants en belastingadviseurs. De foto is gemaakt door kunstmeel.nl, de overige foto's volgen z.s.m.

Fairtrade veiling geslaagd!

Dit bericht werd geplaatst op .

De fairtrade veiling op 15 februari als slot van de openingsweek van het gemeentehuis is geslaagd! De totale opbrengst van de veiling is € 2.033,-

Burgemeester Koos Janssen bracht de goede sfeer bij de aanwezigen en veilde de eerste kavel: een voetbal gesigneerd door bekende coaches en spelers afkomstig van de KNVB. De Zeister veilingmeester Frits de Groot wist de mensen tot het eind toe te boeien en tot een bod te brengen. De gehele opbrengst gaat naar het NOVA project Afrika.

Uitreiking erkenning

Dit bericht werd geplaatst op .

Fairtrade-kerk

Bij de Broedergemeente

Opzetten Eerlijke winkelroute

Dit bericht werd geplaatst op .

Eerlijke Winkelroute in Zeist (en Austerlitz)

Op 12 oktober is al weer de laatste dag van het duurzaam winkelweekend, waaraan ook Fairtradegemeente Zeist aan meewerkt.
Donderdag werd het duurzaamwinkelweekend geopend door wethouder Jacqueline Verbeek (als de koopman) en Joke Leenders (als de vrouw met een missie) bij Abrona.
Dit werd gedaan door een schilderij van enkele kunstenaars van Abrona te onthullen en samen af te maken.

Gemeenteraad op multimediaspeurtocht naar fairtrade in Zeist.

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 11 juli 2013 werd de jaarlijkse seizoenafsluiting van de Gemeenteraad (en direct betrokkenen) in het kader van Zeist Fairtradegemeente gehouden.


Deze werd mede georganiseerd door Urturn die een speurtocht via de smartphone had opgezet rond het thema Fairtrade en duurzaamheid.

Fairtrade biedt mensen in de Derde Wereld kans op een goede baan, waardoor er ook geïnvesteerd kan worden in de jeugd en in de gemeenschap.

Fairtrade op de wereldmarkt.

Dit bericht werd geplaatst op .

Op zondag 30 juni was in het Slottuintheater weer de Wereldmarkt, onderdeel van de Wereldreis door Zeist.

Ook nu was de werkgroep Zeist Fairtradegemeente aanwezig met een kraam. Op ludieke wijze werd er aandacht gevraagd voor het feit dat er niet alleen Fairtrade bananen maar ook Fairtrade ananassen bestaan. Voor de kinderen was er een ballon.

.