.

Nieuws in Weststellingwerf

Fairtrade koken met Jan Smink

Dit bericht werd geplaatst op .

Onder leiding van chef kok Jan Smink gaan leerlingen van de St Fransiscusschool koken voor ouders.

Basisschoolkinderen koken een Fairtrade Diner onder leiding van Top Kok Jan Smink uit Wolvega in Fairtrade Gemeente Weststellingwerf.
Deze Fairtrade maaltijd kan op bestelling afgehaald worden door de ouders van de kinderen, opa’s en oma’s. Maar ook alle 50 deelnemers in de Fairtrade Gemeente Weststellingwerf kunnen gratis intekenen voor een diner voor 2 personen, als dank voor hun inzet. Kinderen uit de middenbouw koken onder leiding van Top Kok Jan Smink en enkele van zijn leerlingen van de Koksschool ROC Friese Poort in Sneek.
Het Fairtrade menu is door Jan Smink van te voren samengesteld en bestaat voor een deel ook uit biologische en streekproducten. Ook de Foodtruck van Jan Smink zal praktisch worden ingezet als keuken op het schoolplein.
Kinderen uit de bovenbouw verzorgen de PR, de reserveringen, de verkoop en de
presentatie van het “Afhaal - restaurant”.
Kinderen uit de onderbouw maken versieringen voor de verpakking van de gerechten en de aankleding van het ‘Afhaal - restaurant”.
Ingrediënten voor het diner worden voor een deel gesponsord door Fairtrade winkeliers die deelnemer zijn van onze Fairtrade Gemeente Weststellingwerf.
Dit Fairtrade kookproject kan gezien worden als afsluiting van het thema Gezondheid
(waaronder eerlijke gezonde voeding) dat in de maand april op het programma staat van de deelnemende basisschool. In aanloop naar het Fairtrade kookproject worden de kinderen ondersteund door het lespakket Fairtrade voor basisscholen.

Fairtrade menu Flairtje campagne

Dit bericht werd geplaatst op .

“Fairtrade menu bij drie restaurants in Wolvega tijdens Flairtje campagne”

Op 29 oktober, tijdens de start van de landelijke FairTrade week, ging de Flairtje Horeca Campagne in Noord-Nederland van start. Samenwerkingsverband ‘Het Faire Noorden’ organiseert de Flairtje-campagne samen met lokale FairTrade werkgroepen in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen. De Flairtje-campagne loopt de hele maand november en is er op gericht het publiek in Noord-Nederland bekend te maken met FairTrade in de horeca. Eerlijke producten van ver weg én dichtbij worden door meer dan 50 horecabedrijven in een speciaal Flairtje-menu onder de aandacht gebracht. In dit menu zijn tenminste drie FairTrade producten en één streekproduct verwerkt. Deelnemende ondernemers hebben zich aangemeld via Het Faire Noorden, lokale FairTrade werkgroepen en de noordelijke KHN-afdelingen.

In de Wolvega bieden in de maand november de volgende horecabedrijven een speciaal Flairtje-menu aan: Hotel restaurant Holland Inn, Lunchroom op ’t Oost en Huiskamerrestaurant Van Anna.

Persbericht Uitreiking Fairtrade certificaten

Dit bericht werd geplaatst op .

Nieuwe deelnemers Fairtrade Weststellingwerf ontvangen certificaat

18 nieuwe deelnemers aan de Fairtrade Gemeente Campagne, variërend van horeca, sportkantine, giftshop, supermarkt, dorpshuis, school, kerk, B&B tot zorgboerderij en de kantine van het gemeentehuis, kregen een certificaat uitgereikt door wethouder Frans Kloosterman. Deze bijeenkomst vond plaats in het restaurant van Homecenter in Wolvega. De deelnemers gebruiken of verkopen twee of meer Fairtrade producten.
Het restaurant van Homecenter is een van de horeca ondernemers die zelf ook meedoet aan deze campagne.

De Fairtrade Gemeente Campagne wil de vraag en het aanbod van verantwoorde en Fairtrade producten vergroten. Op die manier wordt gewerkt aan duurzame armoedebestrijding. Fairtrade staat voor eerlijke handel. Dat betekent dat producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun (meestal tropische) product. En dat de omstandigheden waarin zij werken menswaardig zijn. Dus geen kinderarbeid. Geen extreem lange werkdagen. Met aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen, vermindering van energie en verbeteren van afvalmanagement.

Weststellingwerf heeft in december 2014 de Titel Fairtrade Gemeente behaald en mag deze titel behouden omdat er ook weer nieuwe deelnemers meedoen.
De werkgroep Fairtrade Gemeente wil de nieuwe deelnemers, vanwege hun voorbeeldfunctie, graag in het zonnetje zetten.

Ook bedrijven die geen Fairtrade keurmerk gebruiken, maar producten leveren met een ander maatschappelijk verantwoord keurmerk, kunnen meedoen met deze campagne. Zij krijgen dan een eervolle vermelding als stimulans om met hun eerlijke product verder te gaan.

Voor meer informatie over de Fairtrade Campagne kijk op www.fairtradegemeenten.nl
Meedoen met de Fairtrade Campagne in Weststellingwerf kan door een email te sturen naar fairtradeweststellingwerf@gmail.com

.