.

Nieuws in Venlo

Fairtrade week eind oktober 2018

Dit bericht werd geplaatst op .

Van 27 oktober tot 4 november is het Fairtrade Week. Met name in de Wereldwinkels is hier altijd veel aandacht voor. Men haakt aan bij aandacht voor fairtrade in de landelijke social media. Het thema van de Fairtrade Week staat dit jaar in teken van Women Empowering.

Het thema, Women Empowering, is belangrijk voor de Fairtrade Week omdat ongelijkheid een grote belemmering is voor de menselijke ontwikkeling, zo ook in de fairtrade wereld. Fairtrade wil ongelijke machtsrelaties doorbreken zodat er meer gendergelijkheid komt en vrouwen meer macht krijgen.

Door mee te doen met de Fairtrade Week haken deelnemende organisaties aan bij de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor 2030. Voor de Wereldwinkels zijn dat met name fairtradedoel 8 (Fatsoenlijk werk en een gezonde economie) en doel 12 (verantwoorde consumptie en productie). Women enpowerment past goed bij de doelen 5 en 10.

Opruimactie in de binnenstad

Dit bericht werd geplaatst op .

FAIR Venlo, Jongerenkerk, De Protestantse gemeente, jongerenorganisatie Home Plus, Wereldwinkel Venlo, omwonenden Julianapark en stadspromotie-organisatie VenloPartners steken op 27 oktober 2018 de handen uit de mouwen in een "Opgeruimd staat netjes"-opruimactie in de binnenstad van Venlo.

De weergoden werken mee. Zwerfvuil wordt opgehaald tussen het groen in het Nolenspark, achterkant Beej Benders richting Wilhelminapark en de groenstrook aan de bebouwde kant van de Koninginnesingel en de Kop van Weerd. Wethouder Marij Pollux houdt een toespraakje en opent met een eerste actie.

De actie wordt afgesloten met een gezamenlijke fairtrade-lunch bij Beej Benders.

De meewerkende organisaties zijn allemaal actief in de binnenstad en willen graag meer samenwerken. Dat doen ze al op het gebied van fairtrade en ze willen dat ook graag doen met andere activiteiten, die helpen om de wereld een beetje beter te maken. Ieder vanuit zijn eigen achtergrond. Met de schoonmaakactie dragen ze lokaal bij aan doelstelling 11 “Duurzame steden en gemeenschappen” en proberen zo bewustzijn voor de directe omgeving te kweken.

Ze sluiten tevens aan bij acties voor een schone binnenstad, die al genomen worden door de gemeente Venlo, het wijkoverleg Binnenstad Venlo en Venlo Partners, de citymarketing organisatie van Venlo. De gemeente stelt de benodigde schoonmaakmaterialen ter beschikking, zoals zakken en handschoenen.

Deelname aan Marcato Mondial Blerick 2018

Dit bericht werd geplaatst op .

Ook dit jaar zijn FAIR Venlo en Wereldwinkel Venlo weer present op Marcato Mondial, de multiculturele braderie van Blerick.

Op het zonovergoten festival promoten FAIR Venlo en de wereldwinkel op 30 september 2018 fairtrade.

Roze Ontbijt in Venlose binnenstad

Dit bericht werd geplaatst op .

Ontbijt ter ere van het Roze Jaar op zondag 26 augustus.

Op zondag 26 augustus werd met een groot gezamenlijk ontbijt de start van het Roze Jaar gevierd. Het Roze Jaar is een initiatief waarin aandacht wordt gevraagd voor de rechten van mensen die buiten de heteroseksuele meerderheidsnorm vallen: men viert de diversiteit van onder andere homo's, lesbo's, biseksuelen en transgenders. Acceptatie en verbinding zijn sleutelwoorden tijdens dit ontbijt waaraan jong en oud deelneemt.

De activiteit past bij Doelstelling 5 (het streven naar gendergelijkheid en het uitsluiten van discriminatie) van de 17 wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Vanaf het Flujasplein en door de Vleesstraat staan tafels opgesteld, waar mensen aan samen komen om met een ontbijt de diversiteit te vieren. De festiviteit wordt opgeluisterd met muziek.

Oproep Global Goals gemeente te worden

Dit bericht werd geplaatst op .

Op de website van FAIR Venlo verschijnt 25 augustus 2018 een oproep om Global Goals gemeente te worden.

Er is een filmpje te zien, waarin de burgemeesters van Utrecht en Oss vertellen wat de meerwaarde ervan is.

Zomerparkfeest 2018 met heuse Klimaattop

Dit bericht werd geplaatst op .

Ook dit jaar is het thema “duurzaamheid” weer goed vertegenwoordigd op het Zomerparkfeest. Dit jaar is er zelfs een heuse mini-Klimaattop. Op de “Klimaattop van Venlo” laten leerlingen van College den Hulster zien hoe Venlo de klimaatdoelstellingen van Parijs kan halen.

Op zaterdag 11 augustus 2018 vindt op het Zomerparkfeest-terrein in Teatro Maaspoort de “Klimaattop van Venlo” plaats. Leerlingen van College den Hulser laten onder bezielende leiding van Jelte Bosma zien hoe Venlo de klimaatdoelstellingen van Parijs gaat halen. Wethouder Marij Pollux neemt de ideeën van de studenten in ontvangst en biedt aan op korte termijn een afspraak met hen te zullen maken voor een gesprek.

Feestelijke heropening Wereldwinkel Tegelen

Dit bericht werd geplaatst op .

Het winkelend publiek en de genodigden konden werden warm onthaald op zaterdag 9 juni, bij de Feestelijke Heropening van Wereldwinkel Tegelen. De weergoden waren ons goed gezind met een bijna tropisch temperatuurtje. De gezellige warme klanken van de Boeren Joekskapel van de Hei, de diverse sprekers en activiteiten voor de kinderen zorgden voor de rest.

De verwachting is dat de verhuizing naar het ruimere pand in een drukker gedeelte van de Kerkstraat uitstekende mogelijkhedenis biedt om de missie van de Werldwinkel te vervolgen: 'met de verkoop van fairtrade producten de producenten in de derde wereld ondersteunen en eerlijke handel onder de aandacht te brengen.'

Dokter Wim Beurskens deed de openinghandeling en ook de kersverse nieuwe Venlose wethouder van Wethouder Zorg, Welzijn en Onderwijs gaf acte de presence

Wereldwinkel Tegelen is nu gevestigd op Kerkstraat 32.

Geslaagde afsluiting Fair Trade Finest project

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 15 mei is het Fair Trade Finest project afgesloten tijdens een event in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Het doel van het project Fairtrade Finest is omzetgroei in Europa van Fair Trade Gifts & Living (G&L) producten zowel in mainstream kanalen als in Wereldwinkels.

Dit werd mede bereikt door:

1. Export coaching door CBI (Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden)
(van 20 producenten in Nepal, Bangladesh, Indonesia, Ghana & Tanzania)
2. Beschikbaar maken van een Fair Trade labeling systeem in samenwerking met de World
Fair Trade Organisation (WFTO) voor G&L producten, ofwel Internationaal certificeren
3. Koppelen van vraag en aanbod (LVWW/CBI)

Het World Fair Trade Organisation Guarantee System (WFTO GS) is voorwaarde om Fairtrade Gifts & Living producten te mogen leveren aan leden van de LVWW. Er is anders geen controle van de importeur en geen toezicht op de omstandigheden bij producenten.

Van Nederlandse importeurs die WFTO GS gecertificeerd zijn, kregen degenen die aanwezig waren bij afsluiting van de bijeenkomst een certificaat en een WFTO GS signing uitgereikt om namens Fair Trade Finest waardering uit te spreken voor de inspanning die hiervoor geleverd is. De aanwezige WFTO GS leden waren Fair Forward, Sarana, Simbolica Fair Trade, Sari Fair Fashion, Tahoua Import en Amandla. Zoals importeur Daan van Vught van Amandla zei: "het is een kroon op ons werk”.

In totaal waren er 77 bezoekers waarvan 48 Wereldwinkeliers, 18 vertegenwoordigers van importeurs en medewerkers van het CBI en het landelijk bureau en bestuur van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVWW).

Prijs voor Stand4fairness foto

Dit bericht werd geplaatst op .

12 mei 2018 was Fairtrade Day, en het thema was #stand4fairness. Wereldwinkel Venlo en FAIR Venlo deden mee aan een fotowedstrijd. We zijn met het thema "4" aan de slag gegaan, en hebben vier muzikanten bij elkaar gezocht. Dat leidde tot een foto met muzikanten, gitaren en percussieinstrumenten, genomen op een locatie tegenover de ingang van Wereldwinkel Venlo. Daarna is die foto vier keer, in vier verschillende talen, van de tekst van ons Fairtrade-lied voorzien. In het Nederlands, Engels, Duits en Venloos.

Via facebook en instagram waren de foto's te zien. De actie werd gewaardeerd. Wereldwinkel Venlo en FAIR Venlo zijn prijswinnaar in de stand4fairness actie van 2018 en hebben een eerlijk geproduceerd t-shirt gewonnen.

Antoniusconcert 2018

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 18 maart 2018 is er een benefietconcert in de Antoniuskerk in Blerick. De opbrengst is geheel bestemd voor de armen.

Voor 5 euro entree wordt een gezellige en onderhoudende benefietmiddag aangeboden met een verrassende muzikale en verhalende collage. Voor fairtrade-koffie wordt gezorgd.

Fairtrade verkoop bij de Jongerenkerk

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 11 maart 2018 staat Wereldwinkel Venlo voorafgaand en na afloop van de mis in de Jongerenkerk met haar artikelen.

Tijdens de mis was aandacht voor een initiatief van Dekenaat Venlo. In februari heeft Dekenaat Venlo actie gevoerd voor een basisschool in Kitase, Ghana, een project van de Venlonaren Bart en Emmy van der Grinten.

Kerstmarkten Vie Curi en Providence

Dit bericht werd geplaatst op .

Wereldwinkel Venlo mocht ook in 2017 deelnemen als leverancier aan twee besloten markten voor zorgpersoneel. Bij VieCuri Medisch Centrum in Venlo ging het om 2800 medewerkers, bij La Providence in Grubbenvorst waren het er 300.

Onder andere fairtrade chocolade van Tony's Chocolonely, Mooi Mens wenskaartjes en sleutelhangers vonden gretig aftrek.

Enquête onder bezoekers Wereldwinkel Venlo

Dit bericht werd geplaatst op .

Om ook de komende jaren als winkel optimaal aan haar fairtrade doelstellingen te kunnen werken, is Wereldwinkel Venlo een project gestart met de naam "Transformatie 2.0". Als onderdeel daarvan is klanten om hun mening gevraagd.

35 Duitse en meer dan 100 Nederlandse klanten gaven hun mening en ideeën over de winkel via een aangeboden enquête. De resultaten van dit "Klanttevredenheidsonderzoek" zullen als richtsnoer gebruikt worden voor toekomstige acties van de Wereldwinkel.

Duurzaamheidsdag 10-10-2017

Dit bericht werd geplaatst op .

10 oktober is in Nederland de nationale dag van de duurzaamheid. Bij Fontys Venlo, Fairtrade Hogeschool sinds 2015, wordt dit opgepakt.

Landelijk is dit een dag met veel evenementen en belangstelling in de media voor duurzaamheid. Bij Fontys Venlo sluit men zich bij die traditie aan. Het studentencomité Duurzaamheid beijvert zich voor gebruik van kraanwater en vermindering van water in niet-duurzaam plastic. Wereldwinkel Venlo en Fair Venlo leveren daarom de duurzame doppers voor deze Dag van de Duurzaamheid aan. Docenten gaan voor in een sing song van studenten, staf en management van het fairtrade lied.

Aanwezig op Marcato Mondial 2017

Dit bericht werd geplaatst op .

Festival Marcato Mondial vindt ook dit jaar weer plaats in hartje Blerick, en FAIR Venlo is erbij.

Het festival staat bekend als een evenement waarbij muziek, dans, beeldende kunst, literatuur, geschiedenis, sport, eten en drinken de verschillende culturen in de gemeente Venlo bij elkaar brengen. Wereldwinkel Venlo en FAIR Venlo zijn aanwezig met informatie over duurzaamheid en fairtrade handel in Venlo en er wordt een fairtrade lied geschreven!

Duurzaamheid bij Zomerparkfeest Venlo

Dit bericht werd geplaatst op .

FAIR Venlo en Energiecoöperatie Samenstroom vragen op het populaire Zomerparkfeest (17-20 augustus 2017) aandacht voor het thema duurzaamheid.

Op het Zomerparkfeest (ZPF) is ook dit jaar volop aandacht voor duurzaamheid. Bij de ingang is er al meteen een duurzaamheidscorner met Energiecoöperatie Samenstroom, mede bemenst door FAIR Venlo. Je kunt er op drie doeken zien op welke manier het ZPF duurzaam bezig is. Ook kun je een vragenformulier invullen, waarin onder andere gevraagd wordt naar ideeën om het Zomerparkfeest nóg meer fairtrade en anderszins duurzaam te maken. In totaal doen 200 festivalbezoekers mee aan deze uitdaging. Allen geven aan op de hoogte te willen blijven over Venlose energieopwekkende windmolens, waar Samenstroom zich voor inzet.

Verder is in deze corner te bewonderen: een heel bijzondere uitvinding. De ‘Zonnebloem’, een constructie met zonnepanelen als ‘blaadjes’, waar bezoekers hun mobiele telefoon aan kunnen opladen. In een lezing in het Teatro Maaspoort gaat Henk Manschot in op Nietzsche en duurzaamheid, en wordt evenals in het programma boekje de activiteiten van FAIR Venlo genoemd.

Activiteitendag voor Project Bendula

Dit bericht werd geplaatst op .

2 juli 2017 is er een benefietactiviteit op zorgboerderij De Noabere in Grubbenvorst, waarin geld wordt ingezameld voor een project in Tanjeh, Gambia.

Een groep docenten en studenten van MBO Gilde Opleidingen afdeling Welzijn heeft jaren geleden het project Bendula opgezet in Tanjeh, Gambia. Dit in nauwe samenwerking met de organisatie Go for Africa. Doel is om studenten kennis te laten maken met de wereld in Gambia, met solidariteit, met armoede, met een andere cultuur etc. Bendula is een project voor kinderen met een handicap. De kinderen komen naar activiteiten en worden ook thuis bezocht. Bendula is aangehaakt bij een basisschool. Er wordt ondersteuning geboden in de ontwikkeling van de kinderen. Afrikaanse beroepskrachten worden geschoold en ondersteund. Stagiaires van Gilde Opleidingen proberen elk jaar weer nieuwe input te leveren voor het project.

Ook dit schooljaar zijn er weer 2 studenten als stagiaire naar Gambia geweest. Zij zijn 3 maanden onderweg en ter plekke geweest om Bendula te ondersteunen. Op school worden ze degelijk voorbereid op deze onderneming.

Op 2 juli is er een activiteitendag georganiseerd op zorgboerderij De Noabere in Grubbenvorst. De Noabere is een zorgboerderij voor mensen met een beperking. Zij willen graag iets doen voor kinderen met een beperking in Gambia. Werkgroep Bendula (waaronder studenten en docenten MBO GO welzijn) en medewerkers van de Noabere organiseren de dag, die als doel heeft om mensen kennis te laten maken met project Bendula en om geld in te zamelen voor het project. Beide doelen worden behaald en er wordt ongeveer 1100 euro opgehaald.

Zomermarkt bij Zorgboerderij Wielewaal

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 10 juni geeft FAIR Venlo acte de présence op de zomermarkt op zorgboerderij De Wielewaal.

Op deze zonovergoten dag zijn 25 kraampjes te vinden waar van alles te beleven is. Het motto was kijken, proeven en genieten. De Wereldwinkel en FAIR Venlo promoten er fairtrade.

Oproep aan politieke partijen

Dit bericht werd geplaatst op .

In de tijd waarin de politieke partijen bezig zijn met het schrijven van het partijprogramma met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, vraagt FAIR Venlo met een brief aan alle fracties aandacht voor fairtrade en om het onderwerp op te nemen in hun verkiezingsprogramma.

Hiermee geven we opvolging aan de presentatie van de doelstellingen van Fair Venlo tijdens een beeldvormende vergadering aan alle fracties in november 2016.

Fairtrade Day en Fairtrade Week

Dit bericht werd geplaatst op .

In mei valt, zoals ieder jaar, de Fairtrade Week. Het hoogtepunt van de Fairtrade Week is natuurlijk Fairtrade Day, dit jaar op 13 mei.

Wereldwinkel Venlo pakt groot uit met muziek, een Thee Proeverij en met de fairtrade chocolade van Tony's Chocolonely, die daar uitstekend bij smaakt. Ter verhoging van de feestvreugde luisteren vrijwilligers van de Wereldwinkel en FAIR Venlo de middag op met muziek en dragen zo bij aan aan de wereldwijde fairtrade challenge.  

Antoniusconcert met aandacht voor eerlijke handel

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 19 maart is er in de Antoniuskerk een benefietconcert.

Bij dit Antoniusconcert is aandacht voor eerlijke handel. Wereldwinkel Venlo en Fair Venlo hebben er een stand. Het thema van de middag was "Stilstaan, delen, vieren De benefietvoorstelling brengt een bedrag bijeen ten behoeve van onze lokale armen.

Duurzaamheidsmarkt bij stadhuis en lustrum viering Venlo Fairtrade Gemeente

Dit bericht werd geplaatst op .

11 maart 2017 vindt een Duurzaamheidsmarkt plaats in Venlo.

Wie duurzaamheid een warm hart toedraagt, kan zaterdag 11 maart 2017 zijn of haar hart ophalen bij een duurzame markt voor het stadhuis van Venlo . En ook ín het stadhuis is het nodige te doen. Daar vindt de viering plaats van 5 jaar "Venlo als Fairtrade Gemeente", met Fair Venlo Raad van Toezicht voorzitter Arno Van Remortel, die hier op terug blikt. Wethouder Van den Beucken, die het jury rapport van de landelijke fairtrade gemeente campagne in ontvangst neemt, gaat in zijn reactie ook in op Cradle 2 Cradle in Venlo.
De Wereldwinkel is aanwezig met eerlijke producten. Politieke partijen komen voorbij. Gespot worden: GroenLinks, Nieuwe Wegen, 50 Plus, en Partij voor de Dieren.  In een kraampje kun je een stemwijzer invullen, en zelfs heel concreet: een handtekening zetten waarmee je winkels oproept "fair" in te kopen. Coöperatie Samenstroom pleit voor versnelling van de energietransitie.

Tal van studenten van Fontys tonen wat ze aan de wereld toe willen voegen in hun miniondernemingen. Er zijn producten bij, waarbij is nagedacht over hoe je met een commercieel product de wereld toch iets eerlijker kunt krijgen. Bijvoorbeeld door milieuvriendelijker te produceren en / of oog te hebben voor social return.

Fairtrade in Jongerenkerk

Dit bericht werd geplaatst op .

Zondag 27 november 2016 vond in de Jongerenkerk een bijzondere viering plaats. Er was aandacht voor eerlijke handel.

In deze adventtijd stond men vooral stil bij eerlijke suiker en het lot van de suikerrietkappers in El Salvador. Jongerenkerk Venlo en Wereldwinkel Venlo zagen een mooie gelegenheid om samen te werken, en daarom stond Wereldwinkel Venlo na afloop van de mis met een kraampje vol fairtrade producten.

Het zou dus al een viering worden, niet als alle andere. Maar als klap op de vuurpijl was er nog een verrassing. Niemand minder dan Sinterklaas had tijd gevonden om bij deze mis aanwezig te zijn, en enkele gedenkwaardige woorden te spreken over internationale solidariteit.

Voorzitter FAIR Venlo krijgt Groene Lintje

Dit bericht werd geplaatst op .

De voorzitter van FAIR Venlo, Maaike van Strijp, is de winnaar van het Groene Lintje 2016 geworden. Het Groene Lintje is een initiatief van GroenLinks dat bedoeld is als compliment voor wie zich inzet voor duurzame en groene doelen.

Voorzitter Maaike van Strijp wordt onderscheiden omdat ze achter de schermen actief is op allerhande ‘groene’ thema’s. ‘Ze is onder andere voorzitter van FAIR Venlo, geeft cursussen en schrijft in de wijkkrant van Venlo Binnenstad interessante bijdragen over natuur in de stad’, schrijft GroenLinks over de winnaar.

Bron: https://venlo.groenlinks.nl/nieuws/groene-lintje-2016-naar-maaike-van-strijp

FAIR Venlo presenteert zich in gemeenteraad

Dit bericht werd geplaatst op .

De gemeenteraad van Venlo kreeg op 9 november 2016 een presentatie in haar Beeldvormende Vergadering, waarin FAIR Venlo zich voorstelde. Namens de Raad van Toezicht leidde Arno van Remortel het verhaal in, waarna voorzitter Maaike van Strijp en Joop Karremans het stokje overnamen.

In het verhaal wordt duidelijk: FAIR Venlo zet internationale verbondenheid tussen mensen en culturen op de kaart. De slogan “Met het oog op de wereld” spreekt wat dat betreft boekdelen. De andere twee pijlers: eerlijke wereldhandel en verduurzaming van de wereld, vloeien hier logisch uit voort.

Arno van Remortel sluit af: we hopen dat we een goed beeld hebben kunnen geven van waar FAIR Venlo voor staat en dat u ons weet te vinden, net als wij u kunnen vinden, in ons gezamenlijke streven naar een fair Venlo.

Bestuur FAIR Venlo feliciteert "Beej Benders"

Dit bericht werd geplaatst op .

Het bestuur van FAIR Venlo feliciteert Geert Benders met de opening van vers-concept "Beej Benders". Een nieuwe winkel met duurzame handel hoog in het vaandel.

Bij de opening van "Beej Benders" 17 november 2016 wensten bestuursleden Maaike van Strijp en Joop Karremans Geert veel succes, Erfolg en navolging toe met het nieuwe aansprekende concept.

FAIR Venlo op Marcato Mondial

Dit bericht werd geplaatst op .

Op zondag 11 september 2016 was er een multiculturele markt in Blerick. Een uitgelezen mogelijkheid voor FAIR Venlo om zich te laten zien.

Marcato Mondial noemt zichzelf een “multiculturele overstroming”. Ze wil verschillende culturen met elkaar laten samensmelten en mensen van alle leeftijden, uit alle delen van de gemeente Venlo, met alle mogelijke culturele achtergronden, de kans bieden om zichzelf te presenteren en elkaar te ontmoeten. Op de markt is van alles te beleven. Het programma belooft onder andere muziek van Afrosession Extravaganza, Den Ambrassband, Power the the Pipo en Jaune Toujours, en bezoekers kunnen een kijkje nemen op de goede-doelenlaan en bij 3D Painting. FAIR Venlo staat naast de stand van Wereldwinkel Venlo, met informatie over haar activiteiten Fairtrade Campagne en Eerlijk Winkelen Route.

Fair Fashion Venlo

Dit bericht werd geplaatst op .

Op zaterdag 4 juni 2016. vond bij het Kunstencentrum in Venlo de textielmanifestatie Fair Fashion Venlo plaats. Met dit evenement vestigden de organisatoren FAIR Venlo, Kunstencentrum, en College Den Hulster de aandacht op het belang van eerlijke productie en duurzaam gebruik van textiel en kleding.

Venlose winkels die gebruikte kleding verkopen, zorgden samen voor een levendige markt. Ook diverse ontwerpers van duurzame kleding en modeartikelen lieten hun talenten zien op de markt.

Voor kinderen waren er diverse workshops om kennis te maken met de beginselen van eerlijke textiel en handel. Hoogtepunt vormden drie modeshows met tientallen modellen die op een echte catwalk lieten zien hoe mooi en modern duurzame mode en "tweedehands kleding" zijn. Opvallend was het grote aantal kinderen en jongeren die meededen aan de modeshows.

Het evenement bevestigde wat Jolande Sap tijdens de opening van de manifestatie zei: consumenten hebben wel degelijk de macht in handen om er voor te zorgen dat textiel en kleding op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd, verhandeld en gebruikt worden.

Wereld Film Festival Venlo op 8, 9 en 10 april 2016

Dit bericht werd geplaatst op .

FAIR Venlo organiseert het programma van het 4de wereldfilmfestival Venlo op 8-9-10 april: HUMAN kracht van de mens.

Er wordt samengewerkt met filmtheater De Nieuwe Scene.

Officiële heroping Wereldwinkel Venlo

Dit bericht werd geplaatst op .

Op zaterdag 09 april wordt tijdens het Wereld Filmfestival Venlo de opgeknapte winkel officiële heropend.

Wereldwinkel Venlo is in februari flink verbouwd en heeft een frisse en ruime uitstraling gekregen. Op 9 april zullen wij de Wereldwinkel officieel heropenen.

U bent van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en drankje onze nieuwe Wereldwinkel te komen bewonderen. U bent welkom vanaf 12.45, dan begint Fanfaar Trotwaar met een muzikale omlijsting van het evenement.

De officiële opening wordt verricht door wethouder Wim van den Beucken tussen 13.30 en 14.00 uur.

De afsluiting is weer in handen van Fanfaar Trotwaar. We leggen tijdens de heropening een verbinding met het Wereld Film Festival Venlo. Dit festival wordt door onze fairtrade gemeente partners FAIR Venlo en Film Theater De Nieuwe Scene in hetzelfde weekend georganiseerd.

Fairtrade Kerstpakket met MVO-tintje

Dit bericht werd geplaatst op .

BCO Onderwijsadvies koos in 2015 voor haar medewerkers een kerstpakket met als pronkstuk een aardewerk schaal uit Tunesië, fairtrade vervaardigd.

Het betrof een kerstpakket van Wereldwinkel Venlo, en het inpakken werd uitstekend verzorgd door de WAA groep Venlo, een (WSW-)instelling die werk geeft aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bioscoopreclame voor fairtrade-producten

Dit bericht werd geplaatst op .

Rond de gehele kersttijd, werden bezoekers van bioscoop CityCinema bekend gemaakt met de laatste aanbiedingen van de Wereldwinkel.

Voorafgaand aan de films werd een reclamefilmpje van Wereldwinkel Venlo vertoond. Het filmpje was ook te vinden op de website van de Wereldwinkel.

Kerstmarkt 2015 in Vierssen

Dit bericht werd geplaatst op .

In het Duitse Vierssen was er wederom een samenwerking tussen de Wereldwinkel en studenten aan de Fontys Hogeschool, beide uit Venlo.

Fontys studenten verkochten Doppers en Tony's van Wereldwinkel Venlo op de kerstmarkt in Vierssen.

Kerstmarkt 2015 in Blerick

Dit bericht werd geplaatst op .

Kerstmis was ook dit jaar voor Wereldwinkel Venlo een aanleiding voor een kraampje.

In het weekend van 12 en 13 december gaf Wereldwinkel Venlo acte de présence op de sfeervolle kerstmarkt in Blerick.

Lodewijk van der Grinten Ondernemersprijs wordt uigereikt

Dit bericht werd geplaatst op .

Tijdens de ondernemersavond voor het Venlose bedrijfsleven op 8 december 2015 wordt de Lodewijk van der Grinten Ondernemersprijs uitgereikt.

Drie ondernemers zijn genomineerd. Door jaarlijks een drietal ondernemers (de genomineerden) extra onder de aandacht brengen bij het groot-Venlose publiek, stimuleert de LvdG prijs het ondernemersklimaat. Daarbij zetten zij bedrijven ook aan tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Actie rond "Eerlijke kerstboom"

Dit bericht werd geplaatst op .

Van 16 november tot 4 december 2015 liep de actie 'Win een kerstboom vol met fairtrade kerstversiering', een manier om fairtrade tijdens de kerst onder de aandacht te brengen.

Bij besteding van € 10,- in de winkel ontving de klant een kerstlootje. Wie dit lootje ingevuld inleverde in de wereldwinkel maakte kans op de prijs: een eerlijke en mooie kerstboom. De uitreiking van de prijs leidde tot een mooi fotomomentje, voor op de website van de Wereldwinkel.

Groene Lintje voor Joop Karremans

Dit bericht werd geplaatst op .

Als compliment voor "groene" initiatieven reikt GroenLinks op gezette tijden een Groen Lintje uit. Dit jaar ging deze eer naar Joop Karremans, actief op het gebied van duurzaamheid en eerlijke handel.

Op 27 november 2015 werd bekend dat hij de winnaar was van het Groene Lintje in de categorie "burgerinitiatieven". Bij de huldiging nam Karremans de gelegenheid te baat om collega's bij Fontys, FAIR Venlo en de Wereldwinkel te bedanken.

Antoniusmarkt 2015

Dit bericht werd geplaatst op .

Op zondag 22 november was de Wereldwinkel aanwezig op de Antoniusmarkt in Blerick.

Rond en op de Antoniusmarkt stonden verschillende stands en stalletjes opgesteld. Wereldwinkel Venlo bracht fairtrade-producten onder de aandacht.

Hans Achterhuis houdt lezing in Venlo

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 19 november 2015 was filosoof Hans Achterhuis in Venlo op uitnodiging van FAIR Venlo. In een volle zaal bij Koops Boekhandel ging Frans Pollux in gesprek met Achterhuis over zijn boek "De utopie van de vrije markt".

Het thema vrije markt en de invloed daarvan op diverse terreinen zoals economie, politiek, godsdiensten en het alledaagse leven leidde tot een levendige discussie tussen Achterhuis en de aanwezigen.

Fairtrade Week 2015 najaarseditie

Dit bericht werd geplaatst op .

Van 24 oktober tot en met 1 november vond de najaarseditie van de Fair Trade Week plaats. Op 1 november, de laatste dag van de Fairtradeweek, stond de Wereldwinkel op de Parfumbeurs in Blerick. Daar presenteerde ze fairtrade sieraden, tassen, en hamam-artikelen.

Deze Fairtrade Week was de aanleiding voor tal van initiatieven in heel Nederland. We noemen:

- De verspreiding van een huis-aanhuis-folder over fairtrade, boordevol aanbiedingen

- Aandacht in radiocommercials, redactionele artikelen in dag- en weekbladen.

- De lancering van een babymodule. Trotse ouders konden hier een foto van hun baby uploaden, de vraag beantwoorden: "Welk product zie jij graag fairtrade geproduceerd en waarom?" en dan kans maken op een Wereldwinkel Kraammand.

Venlo Spelen op de Dag van de Duurzaamheid

Dit bericht werd geplaatst op .

In Venlo waren 10 en 11 oktober de Venlo Spelen georganiseerd. Kinderen bouwden hier een fort van afval.

FAIR Venlo verzorgde een C2C workshop over hoe afval weer grondstof voor een nieuw product kan zijn, zoals T-shirts, die gordijnen worden, of drankpakken die een nieuw leven als vogelhuisje krijgen. Wereldwinkel Venlo sponsorde met fairtrade prijsjes.

Marcato Mondial 2015

Dit bericht werd geplaatst op .

Op Marcato Mondial mochten de Wereldwinkel en FAIR Venlo natuurlijk niet ontbreken.

Ook dit jaar waren ze er, 13 september 2015, om eerlijke handel en duurzaamheid te promoten: FAIR Venlo (de opvolger en fusie van het Mondiaal Platform en FAIRliefd) en Wereldwinkel Venlo.

Schinkemert 2015 met SNS Wereldwinkelkraam

Dit bericht werd geplaatst op .

19 en 20 augustus 2015 was er Schinkemert. Wereldwinkel Venlo was aanwezig met fairtrade producten.

Deze keer, net als de twee jaren daarvoor, met een kraam waarin de krachten gebundeld waren met SNS Bank.

Fairtrade Conferentie bij Fontys Hogescholen Venlo

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 21 mei 2015 was er op Fontys een Fairtrade Conferentie. Een dag vol verhalen waarom het belangrijk is voor Fontys om de Fairtrade-titel te behalen.

Deze dag ontving Hans Nederlof (als lid van college van bestuur bij Fontys Hogescholen) de Fairtrade Hogeschool Plaquette, uit handen van Fenny Eshuis van Max Havelaar.

Wereldwinkel Venlo was aanwezig op de markt samen met onder andere FAIR Venlo, het Wereldpaviljoen uit Steijl, de Fairtrade Gemeente campagne, Transfair (de Duitse Max Havelaar) en Nederlandse en Duitse fairtrade importeurs.

FAIR Venlo doet ideeën op tijdens sessie GaveDingenDoen

Dit bericht werd geplaatst op .

Fairliefd en Mondiaal Platform Venlo gaan verder onder de naam FAIR Venlo. De voornaamste reden hiervan is dat de doelstellingen zodanig met elkaar verweven zijn dat voortzetting van de activiteiten onder één naam naar buiten toe gewoon duidelijker is. Om een vliegende start te maken heeft FAIR Venlo op 25 maart 2015 een sessie GaveDingenDoen bijgewoond in de Bibliotheek Venlo.

Een twintigtal creatievelingen zijn aan de slag gegaan met het vraagstuk hoe we jongeren in Groot Venlo meer en beter betrekken bij duurzaamheid en internationale verbondenheid. De tientallen tips en ideeën die dit opleverde dragen bij aan de Fair View in Venlo.

Programma Euregionale Fairtrade Conferentie Fontys 21 mei 2015

Dit bericht werd geplaatst op .

Binnenkort ontvangt u gedetailleerde informatie. Vooralsnog willen we u vragen de conferentie op 21 mei in uw agenda te noteren. Graag ontvangen wij de contactgegevens van diegene binnen uw organisatie die verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld MVO-beleid of voorlichting. Dit opdat we de definitieve aankondiging en het aanmeldingsformulier gericht kunnen sturen. Meer informatie en ook aanmelding bij: fibs-crossingborders@fontys.nl

Programma Euregionale Fairtrade Conferentie op 21 mei 2015 op Fontys International Campus Venlo

15:30-16:00 Ontvangst met koffie en thee

16:00-17:30 Plenaire deel
16:00-16:10 Opening: Gespreksleider Henning Janssen, opleidingsmanager International Fresh Business Management, gaat in gesprek met Dr. Thomas Merz, directeur van Fontys International Business School en Stephan Satijn, Wethouder voor Economie en Kennisinfrastructuur van de Gemeente Venlo. Thema: Het belang van het behalen van de titel “Fairtrade School” resp. “Fairtrade Gemeente”.
16:10-16:50 Voordracht door Fenny Eshuis, directeur beleid van de Stichting Max Havelaar, over klimaat neutrale koffie. Aansluitend een presentatie door Lisa Herrmann und Maike Schliebs over de Fairtrade Gemeente en de Fairtrade scholencampagne van Transfair (Duitsland).
16:50-17:25 Best practices van Fairtrade Gemeentes, Fairtrade Scholen, een kerk en een horecagelegenheid uit Duitsland en Nederland

17:30-18:30 Parallele workshops
Workshop 1: Fairtrade Gemeentes – startersworkshop (Nederlands)
Workshop 2: Fairtrade Gemeentes – uitwisseling en netwerken (Nederlands en Duits)
Workshop 3: Fairtrade Scholen (Nederlands en Duits)
Workshop 4: Fairtrade en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in uw bedrijf (bijv. winkel of horecagelegenheid) of organisatie (bijv. stichting of kerk). (Nederlands en Duits)
Tijdens alle Nederlands-Duitse workshops is een taaldocent aanwezig die zorgt voor simultaanvertaling.

18:30-19:30 Parallele activiteiten
1) Fairtrade maaltijd
2) Fairtrade markt

Ad 1) Er worden warme gerechten geserveerd die een belangrijke rol spelen in de Nederlandse geschiedenis: een traditioneel Indonesische maaltijd (rijst met gado-gado, pisang goreng, kroepoek, seroendeng en jasmijnthee (of gewone drankjes ). Tegelijk wijst deze maaltijd ook naar de toekomst, omdat ze hoofdzakelijk bereid is met Fairtrade en biologische ingrediënten!

Ad 2) Er zal een kleine markt zijn waar Fairtrade organisaties (zoals het “Wereldpaviljoen”, een plek waar kinderen kunnen ervaren hoe het is om in Nicaragua te wonen), of organisaties die Fairtrade initiatieven faciliteren (bijv. importeurs van Fairtrade producten, Fairtrade horecagelegenheden en anderen) zichzelf presenteren. Bij sommige marktkramen kunnen ook Fairtrade producten worden gekocht (zolang de voorraad strekt) en kan men vragen stellen en informatiefolders meenemen.

Deelname is gratis. Het is echter van belang dat u zich voor 5 mei inschrijft.

Vooraankondiging Euregionale Fairtrade Conferentie Fontys 21 mei 2015

Dit bericht werd geplaatst op .

Op donderdag 21 mei 2015 vindt van 16:00 tot 19:30 uur op de campus van de Fontys Hogeschool in Venlo een Fairtrade conferentie plaats. Deze conferentie wordt georganiseerd door het Lectoraat Euregionalisering van de Fontys International Business School (die zich binnenkort "Fairtrade Hogeschool" mag noemen), de Gemeente Venlo (Fairtrade Gemeente), Stichting Fairliefd (www.fairliefd.nl) en Duitse partners. Het thema is “Hoe word ik een succesvolle Fairtrade Gemeente, school, kerk of horecagelegenheid?”
Fairtrade steden, onderwijsinstellingen en organisaties uit Nederland en Duitsland presenteren best practices en gaan in workshops graag het gesprek aan over mogelijke uitdagingen en problemen bij het verkrijgen van de titel. Op een kleine markt zullen leveranciers van Fairtrade producten en organisaties uit de Duits-Nederlandse grensstreek die zich inzetten voor Fairtrade, informatie verstrekken en vragen beantwoorden. De middag sluiten we af met een Fairtrade maaltijd.

Kortom, we bieden u een inspirerende bijeenkomst! Binnenkort ontvangt u gedetailleerde informatie. Vooralsnog willen we u vragen de conferentie op 21 mei in uw agenda te noteren. Graag ontvangen wij de contactgegevens van diegene binnen uw organisatie die verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld MVO-beleid of voorlichting. Dit opdat we de definitieve aankondiging en het aanmeldingsformulier gericht kunnen sturen. Meer informatie en ook aanmelding bij: fibs-crossingborders@fontys.nl

Programma
15:30-16:00 Ontvangst met koffie en thee

16:00-17:30 Plenaire deel
16:00-16:10 Opening: Gespreksleider Henning Janssen, opleidingsmanager International Fresh Business Management, gaat in gesprek met Dr. Thomas Merz, directeur van Fontys International Business School en Stephan Satijn, Wethouder voor Economie en Kennisinfrastructuur van de Gemeente Venlo. Thema: Het belang van het behalen van de titel “Fairtrade School” resp. “Fairtrade Gemeente”.
16:10-16:50 Voordracht door Fenny Eshuis, directeur beleid van de Stichting Max Havelaar, over klimaat neutrale koffie. Aansluitend een presentatie door Lisa Herrmann und Maike Schliebs over de Fairtrade Gemeente en de Fairtrade scholencampagne van Transfair (Duitsland).
16:50-17:25 Best practices van Fairtrade Gemeentes, Fairtrade Scholen, een kerk en een horecagelegenheid uit Duitsland en Nederland

17:30-18:30 Parallele workshops
Workshop 1: Fairtrade Gemeentes – startersworkshop (Nederlands)
Workshop 2: Fairtrade Gemeentes – uitwisseling en netwerken (Nederlands en Duits)
Workshop 3: Fairtrade Scholen (Nederlands en Duits)
Workshop 4: Fairtrade en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in uw bedrijf (bijv. winkel of horecagelegenheid) of organisatie (bijv. stichting of kerk). (Nederlands en Duits)
Tijdens alle Nederlands-Duitse workshops is een taaldocent aanwezig die zorgt voor simultaanvertaling.

18:30-19:30 Parallele activiteiten
1) Fairtrade maaltijd
2) Fairtrade markt

Ad 1) Er worden warme gerechten geserveerd die een belangrijke rol spelen in de Nederlandse geschiedenis: een traditioneel Indonesische maaltijd (rijst met gado-gado, pisang goreng, kroepoek, seroendeng en jasmijnthee (of gewone drankjes ). Tegelijk wijst deze maaltijd ook naar de toekomst, omdat ze hoofdzakelijk bereid is met Fairtrade en biologische ingrediënten!

Ad 2) Er zal een kleine markt zijn waar Fairtrade organisaties (zoals het “Wereldpaviljoen”, een plek waar kinderen kunnen ervaren hoe het is om in Nicaragua te wonen), of organisaties die Fairtrade initiatieven faciliteren (bijv. importeurs van Fairtrade producten, Fairtrade horecagelegenheden en anderen) zichzelf presenteren. Bij sommige marktkramen kunnen ook Fairtrade producten worden gekocht (zolang de voorraad strekt) en kan men vragen stellen en informatiefolders meenemen.

Deelname is gratis. Het is echter van belang dat u zich voor 5 mei inschrijft.

Nicaragua-bijeenkomst Jongerenkerk

Dit bericht werd geplaatst op .

De Jongerenkerk organiseerde in samenwerking met de Gennepse stichting GESP een Nicaragua-bijeenkomst met lezing en muziek.

Wereldwinkel Venlo leverde met haar kraam fairtrade inbreng. Een mooi initiatief om bezoekers ervan te doordringen dat de wereld groter is.

Kick-off bijeenkomst FAIR Venlo

Dit bericht werd geplaatst op .

FAIR Venlo is een fusie van Mondiaal Platform Venlo en FAIRliefd. De kick off van de nieuwe stichting vindt plaats op 28 februari 2015 bij het Wereldpaviljoen in Steyl. Per 1 maart 2015 is de nieuwe stichting een feit.

Het doel van de bijeenkomst op 28 februari is naast elkaar leren kennen en een gezellig samenzijn met koffie, vlaai en lunch te brainstormen over de nieuwe organisatie. De brainstorm vindt plaats volgens de methodiek "Wereldcafé"

App voor eerlijk winkelen

Dit bericht werd geplaatst op .

In februari werd gepresenteerd: een heuse App aan voor Android en Apple. Voor op je mobiele telefoon: een hulpmiddel om eerlijke winkels in Venlo te vinden.

In aanvulling op de al bestaande website en de Eerlijk Winkelen Route Venlo op papier.

Wereldfilmfestival 2015 Venlo weer een werelds succes

Dit bericht werd geplaatst op .

Het Mondiaal Platform Venlo, FAIRliefd en Filmtheater de Nieuwe Scene kunnen trots terugkijken op een geslaagd wereldfilmfestival in Venlo van 22 tot en met 25 januari 2015.

Thema dit jaar was "Ubuntu": een Afrikaanse traditie en levenswijze die uitdrukt dat de bron van onze identiteit en van ons geluk ligt in de verbinding met de gemeenschappen waar we deel van uitmaken. "Ik ben omdat wij zijn", om het kort maar krachtig te zeggen.

De bezoekersaantallen voor de verschillende voorstellingen lagen wat lager dan verleden jaar, maar alle bezoekers waren erg enthousiast over de kwaliteit van vertoonde films en documentaires.

Er werd samengewerkt met Filmtheater De Nieuwe Scene, Kunstencentrum Venlo, Bibliotheek Venlo en Opmerkelijk Design Coffee and More. Fontys Hogeschool sponsorde de muzikanten op donderdag- en zaterdagavond.

Kerstmarkt 2014 in Blerick

Dit bericht werd geplaatst op .

Evenals vorig jaar stond Wereldwinkel Venlo met haar fairtrade producten op de kerstmarkt in Blerick.

De kerst kreeg weer een fairtradetintje.

Kerstmarkt 2014 in Viersen

Dit bericht werd geplaatst op .

In Viersen kwamen deze kerst een aantal zaken bij elkaar: fairtrade, ondernemerschap, studenten en internationale samenwerking.

Vijf Fontysstudenten deden goede fairtrade zaken voor Wereldwinkel Venlo tijdens de kerstmarkt in Viersen (Duitsland) op 13 en 14 december. Met verve haalden ze een omzet van bijna € 800. De studenten hebben daar hun jaarlijkse kerstmarkt met eigen producten van hun miniondernemingen.

Lezing door Fontysdocent over fairtrade

Dit bericht werd geplaatst op .

Joop Karremans verzorgde een lezing over Slavernij en Fairtrade

Studenten van de Fontys-hogeschool namen belangstellenden een chocoladetest af. Smaakt de Fairtrade Tony Chocolonely nou echt beter dan de niet-fairtrade reep? De stand van de wereldwinkel kon dit inderdaad bevestigen. De sponsorreepjes gingen als warme broodjes over de toonbank.

Fairtrade Week 2014

Dit bericht werd geplaatst op .

De Fairtrade Week vond plaats van 25 oktober tot en met 2 november 2014. Ook in Venlo was dat een aanleiding tot actie.

Een week lang stond alles in het teken van fairtrade en wordt Nederland geprikkeld om fairtrade producten op de boodschappenlijst te zetten.

In Venlo leverde de Wereldwinkel in en voorafgaand aan de Fairtrade week een bijdrage aan de promotie van fairtrade op een aantal door partners georganiseerde bijeenkomsten.

- 10 oktober: Broodje MVO georganiseerd door FAIRliefd (netwerk bijeenkomst voor ondernemers die iets doen met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

- 12 oktober: Venlo Spelen/ Beleg van Venlo (kinderbouwdorp en stadslandbouw op Kazerneterrein, een combinatie waardoor kinderen kennis maken met de natuur)

- 15 oktober: Aftrap campagne Fontys4Fairtrade Fontys laat weten dat ze voor Fairtrade is.

- 26 oktober: Activiteit vanuit de Jongerenkerk, met Dena Bisschop Tanzania Arusha

Antoniusmarkt

Dit bericht werd geplaatst op .

Goed bezochte markt in Blerick brengt fairtrade onder de aandacht.

De wereldwinkel in Venlo blikt tevreden terug naar een geslaagde Antoniusmarkt op 26 oktober. Vele handen van de Antoniusparochie, Wereldwinkel Venlo, Fairliefd en Fontys Venlo werden ineengeslagen om het thema 'Voor elkaar, ver weg en dichtbij' te presenteren. De fairtrade, boeken- en vlooienmarkt werd druk bezocht.
Het benefietconcert door tenor Hans Cuppen, harpiste Loes van Dijk en organist Peter Wels zorgde voor een heerlijke muzikale afwisseling. Voor velen was het een zeer aangename zondagmiddag.

Broodje MVO

Dit bericht werd geplaatst op .

.

Geachte Venlose Ondernemer,

Wilt u uw organisatie nóg efficiënter en innovatiever maken? Kostenbesparing realiseren, of de arbeidsproductiviteit verhogen? Of wilt u juist uw imago en concurrentiepositie versterken en een nog aantrekkelijkere werkgever worden?

Zijn dit onderwerpen die u aanspreken? Dan nodigen wij u van harte uit voor de volgende editie van Broodje MVO, 10 oktober 2014. In de bijlage treft u de uitnodiging voor dit event.

Broodje MVO is een bijeenkomst voor Venlose ondernemers op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), georganiseerd door Stichting Fairliefd, in samenwerking met Gemeente Venlo.
Tijdens deze bijeenkomst wordt aandacht besteed aan verschillende MVO thema’s die wellicht ook in uw onderneming aanwezig zijn. Na een interessante casus door een innoverende spreker, kunt u deelnemen aan de workshop waarin u onder begeleiding een plan van aanpak maakt voor uw eigen organisatie.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar mvo@fairliefd.nl

Wij zien u graag 10 oktober.

Met vriendelijke groet,
Stichting Fairliefd

Weekend van de Smaak 2014

Dit bericht werd geplaatst op .

www.weekendvandesmaak.nl/

Hoofdpodium Atrium

Zaterdag en zondag Live kooktheater, elk half uur presenteert een regionale chef zijn of haar top recepten!

Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt.


Film Paviljoen

Food Film Festival een doorlopend programma van prikkelende food films


Cultureel programma:

Een cultureel-programma dat zorgt voor sfeer en levendigheid in het park. Het programma wordt verdeeld over 4 podia en bestaat uit gezelschappen en acts uit de ‘Regio van de Smaak’ gemeenten, aangevuld met grappige, inspirerende en niet alledaagse elementen. Een greep uit het aanbod:


1. Een intiem stukje terrein grenzend aan de looproute is ingericht als mini-theater. Bezoekers kunnen neerploffen om even tot rust te komen en te genieten van bandjes en singer-songwriters uit de regio.Tussen de artiesten door draaien de DJ’s van Vinyl Escort fijne plaatjes vanaf de hoedenplank van een oude Ford Escort.


2. Op de andere podia staat een doorlopend programma met presentaties en korte concerten van blaas-gezelschappen, koren en dansgroepen uit Noord-Limburg.


3. Cultuur uit de muur, een Muzikale snack. Een snoepautomaat omgebouwd tot minitheater trakteert bezoekers op een privé optreden. Werp een euro in de machine en de gordijntjes gaan open, het privé- concert begint.


4. Food-Opera in het bos. Bezoekers die door het bos naar het achterste gedeelte van het terrein lopen worden in het bos verast door bijzondere muziek. Midden in het bos spelen een pianist en een opera-zangeras ingetogen klassieke muziekstukken. Een goede luisteraar herkent bekende levensmiddelen reclames.

Op zaterdag 27 en zondag 28 september start dit jaar de landelijke Week van de Smaak. Voor Regio Venlo, Regio van de Smaak
 vormt deze week het absolute hoogtepunt van het jaar. Voor onze regio zullen de activiteiten plaatsvinden op het voormalige Floriadeterrein, nu Venlo GreenPark. De verwachting is dat net als de vorige editie twintigduizend mensen dit evenement zullen bezoeken. Wie wil er tenslotte niet op een ongedwongen wijze genieten van het veelzijdige thema smaak, in een schitterend park en dat ook nog eens gratis!

Parkeren
Volg de borden P om bij de gratis parkeerplaats te komen. Het park is vervolgens bereikbaar via de fiets- en wandelbrug.

Openingstijden
Zaterdag 27 en zondag 28 september van 11.00 – 18.00

Toegang: Gratis

Fietsroutes
In verband met de drukte mag u niet meer met de fiets het terrein op, er is wel gezorgd voor voldoende fietsparkeerplekken rondom het terrein.

Vanuit alle gemeentes van Regio Venlo zijn speciale fietsroutes samengesteld naar Greenpark, 
deze zijn hier te vinden.

Voor wie?
De opening van de week van de smaak is een evenement voor jong en oud, er is een grote Food- en 
belevingsmarkt verspreid over diverse paviljoens en het park, maar er zijn ook veel leuke kinderactiviteiten (Kids University for Cooking
en en een aantal leuke attracties). Er is tevens veel aandacht voor cultuur, met regionale live muziek en een mini food-film festival in het atrium. Daarnaast worden diverse Floriade paviljoens 
weer in gebruik genomen en ingevuld met het thema SMAAK door regionale ondernemers.

Marcato Mondial 2014

Dit bericht werd geplaatst op .

Genoeg aandacht voor fairtrade op de jaarlijkse multiculturele markt Marcato Mondial. FAIRliefd en de wereldwinkel waren aanwezig.

Op zondag 14 september stonden de wereldwinkel en FAIRliefd op Marcato Mondial, een multiculturele markt in Blerick.

Schinkemerret 2014

Dit bericht werd geplaatst op .

De legendarische Schinkemerret kreeg in 2014 een faitrade tintje door deelname van de Wereldwinkel.

De Wereldwinkel stond op de Schinkemerret. Er werd samengewerkt met de SNS Bank. Een logische keus voor de wereldwinkel om mee samen te werken: in alle SNS Winkels wordt bijvoorbeeld fairtrade koffie en thee geschonken.

Fairtrade op Boerenmarkten Venlo

Dit bericht werd geplaatst op .

Op de drie boerenmarkten die in Venlo in de zomermaanden van 2014 werden gehouden, werd volop aandacht gevraagd voor diverse fairtradeproducten vanuit de kraam van Vershuys.

Vershuys liet een smoothy met fairtrade bananen en ananas proeven, Wereldwinkel Venlo bracht fairtrade en biologische Mongozo bier onder de aandacht en FAIRliefd gaf informatie over de Fairtrade Gemeente campagne, fairtrade koffie op de werkvloer en de EerlijkWinkelen route Venlo. Boerenmarkt-organisator Qucina verkocht heerlijke bananencake met biologische, fairtrade bananen.

Fairliefd dag bij Gilde Opleidingen

Dit bericht werd geplaatst op .

Fairliefd was een dagje in juli 2014 aanwezig op Gilde Opleidingen.

Op deze dag konden studenten van de afdeling welzijn onder andere deelnemen aan workshops die in het teken stonden van Afrika. In de lunchpauze waren de wereldwinkel en de 2e hands kledingwinkel van Kandoen vertegenwoordigd in de aula. Ook konden studenten 2e hands kleding inleveren om mee te geven met de volgende lichting die naar Gambia vertrekt.

Burgemeester biedt promotiepakket aan

Dit bericht werd geplaatst op .

Burgemeester Scholten van Venlo bood dinsdag 23 juni aan zo'n 50 bestuurders van de overige regiogemeenten een Fairtrade Gemeente promotiepakket aan, samengesteld door Wereldwinkel Venlo.

De weken erna vroegen burgemeester en wethouders ook in afspraken met bedrijven en organisaties in Venlo aandacht voor duurzaamheid en fairtrade.

Slagerzfestival

Dit bericht werd geplaatst op .

1 juni 2014 was Wereldwinkel Venlo erbij, op de tweede editie van het Slagerzfestival.

Op die dag was Wereldwinkel Venlo van 12.00 tot 20.00 aanwezig in de Jachthaven Venlo. Door samenwerking met de SNS Bank, Fairliefd en EerlijkWinkelen route kon het publiek kennis maken met fair food.

10 mei 2014 World Fair Trade Day

Dit bericht werd geplaatst op .

Wereldwinkel Venlo besteedde aandacht aan World Fair Trade Day

Over heel de wereld zijn er acties om aandacht te vragen voor eerlijke handel. Baukje, de winkelcoordinatrice van Wereldwinkel Venlo, gaf die dag in de winkel een demonstratie met en over Seepje. Seepje is een 100% natuurlijke fairtrade wasmiddel.

Sieradenparty bij de Wereldwinkel

Dit bericht werd geplaatst op .

De sieradenparty was een succes. Een party met ruime sieraden keuze, styling en gezelligheid!

De dag ervoor kreeg een volle zaal dames al een preview tijdens hun Lady's Night bij CityCinema.

Vastelaovesmert in Venlo

Dit bericht werd geplaatst op .

Wereldwinkel Venlo was er bij op de sfeervolle Alde Mert voor de Maaspoort. Carnaval en fairtrade is best te verbinden.

De kraam, die ze deelde met boekhandel Koops en die gesponsord was door de SNS bank, was mooi versierd met allerlei dingen van over de hele wereld. De joeksige hanen en heerlijke Tony Chocolonely's vielen goed in de smaak, want zelf vors Joeccius ging er met een chocolonely vandoor.

Evenement FAIRfood tijdens Wereldfilmfestival

Dit bericht werd geplaatst op .

Zeker 80 belangstellenden bezochten FAIRfood, een onderdeel van Wereldfilmfestival Venlo.

Ook de films in de Filmtheater De Nieuwe Scene werden goed bezocht. In totaal werden over het 4 dagen durende festival met als thema 'Lokale kracht wereldwijd' 600 kaartjes verkocht

Wereldwinkel te gast op Nieuwjaarsreceptie 2014

Dit bericht werd geplaatst op .

Wereldwinkel Venlo had een mooie gelegenheid om fairtrade onder de aandacht te brengen bij bezoekers van de gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie.

Ieder jaar kiezen de organisatoren van de Nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Venlo een goed doel. In het kader van Fairtrade Gemeente Venlo was dit keer de Wereldwinkel aan de beurt. Zo'n 200 medewerkers van de gemeente Venlo kwamen hun uitnodigingskaartje aan de kleurrijke wereldwinkelkraam inwisselen voor een wenskaart met geluksolifantje en een minireepje chocolade.

.