.

Nieuws in Renkum

Thema avond Eerlijke Kleding

Dit bericht werd geplaatst op .

The True Cost op 6 november in Filmhuis Oosterbeek:
Goedkope kleding, wie betaalt de prijs?

Op initiatief van de Kerngroep Fairtrade Renkum,in het kader van de Fairtrade week, draait op 6 november (aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur) de film The True Cost, een baanbrekende documentaire die de bezoekers tot nadenken zal stemmen: wie betaalt de prijs van mijn kleding? Zie ook de website van Fairtrade Renkum: www.fairtradegemeenterenkum.nl.
Toegang is gratis, aanmelden via info@fairtradegemeenterenkum.nl

Een T-shirt voor 9 euro of nog minder. Een fabrikant die spijker-broeken inkoopt voor 30 cent per stuk, hoe kan dat? In het Filmhuis Oosterbeek draait op 6 november de film
The True Cost (Nederlandse ondertiteling), georganiseerd door de Kerngroep Fairtrade Gemeente Renkum. “Net als vorig jaar in de Fairtradeweek besteden we aandacht aan de kledingindustrie en de vraag wat je zelf kan verbeteren,” aldus Fairtrade-voorzitter, Monique van Gerwen.

De film toont op indringende wijze hoe arbeiders in de Aziatische kledingindustrie mensonterend worden behandeld, onderbetaald, bespot, mishandeld en weggehaald bij hun families. Modehuizen zijn niet bereid te investeren in de meest basale mensenrechten: een veilige werkplek in plaats van een ziek-makende werkomgeving, mensen met respect behandelen en een leefbaar loon betalen. Ondanks de ramp van Rana Plaza in Bangladesh en ondanks de wereldwijde convenanten. Als consumenten doorgaan met het kopen van goedkope kleding, verandert er in de arbeids- en leefomstandigheden van de arbeiders niets. Veel consumenten zijn nog altijd niet bereid om iets meer te betalen en zijn maar heel beperkt op de hoogte van de omstandigheden en de macht van de modemerken, helaas. En zo kunnen de modemerken doorgaan met het produceren van zo goedkoop mogelijke kleding. Ook het milieu heeft ongelooflijk te lijden onder deze kledingindustrie. Van Gerwen: “Mooi dat we met het Filmhuis samen nu al de 3de fairtrade-film kunnen laten zien. We hopen op weer veel geïnteresseerde filmhuis-bezoekers.”

Thema avond Eerlijk Kleding

Dit bericht werd geplaatst op .

Hoe vaak denk jij er (niet) aan?
EERLIJKE KLEDING, SCHONE TEXTIEL
Spreker: Jos Huber, Onderhandelaar bij internationale textielconvenanten.
Op donderdag 26 oktober, aanvang 20:00 uur
In Zalencentrum Lebret, Lebretweg 51, Oosterbeek
Meld je aan via: info@fairtradegemeenterenkum.nl

Hoe vaak denk jij er (niet) aan?
• De arbeidsomstandigheden en leefbare lonen in de textielindustrie?
• Liever de keten transparant of wil je de productie dichtbij?
• Wat nou als de katoenteelt oké is, maar de fabrieken niet?
• Maak je je kinderen bewust van merken of vraag je bij je eigen modewinkel door?
• Is biologische katoen uit Bangladesh beter of heb je liever vezels uit afval uit de Gelderse industrie?
• Of is voeding belangrijker om je pijlen op te richten dan textiel?

In het kader van de aankomende Fairtrade week organiseert het Kernteam Renkum van de landelijke Fairtrade Gemeente campagne deze thema avond.
Spreker: Jos Huber, senior beleidsadviseur bij Buitenlandse Zaken.
Ze is betrokken als onderhandelaar bij de textielconvenanten namens (voormalig?) minister Ploumen en daar wil ze graag over vertellen. Zij neemt ons mee in de kledingproductie en de convenanten met modemerken en fabrieken o.a. in Bangladesh. Daarnaast gaat zij in op andere convenanten zoals die voor banken, bosbeheer, goud en de voedselindustrie.

Wat kun jij zelf doen als consument, winkelier, organisatie, gemeente?
We zien je graag op donderdag 26 oktober.

De winnaar van de Facebook actie

Dit bericht werd geplaatst op .

De winnaar van de Facebook actie tijdens de Fairtrade week is bekend.

De winnaar van onze Facebook actie tijdens de Fairtrade week is:

Heleen, vrijwilliger bij Kreek in Oosterbeek.

Drie Fairtrade kerken

Dit bericht werd geplaatst op .

Drie kerken hebben de titel Fairtarde kerk verworven

In een feestelijke dienst in de Vredebergkerk in Oosterbeek over fairtrade en duurzaamheid zijn op 16 oktober 2016 3 fairtradekerk-titels uitgereikt. De PKN-kerken Oosterbeek-Wolfheze kregen samen 3 borden voor hun titel. De 3 gebouwen worden er binnenkort mee opgesierd.
Vredebergkerk, Oosterbeek
Oude Kerk, Oosterbeek
Open Hof Kerk, Wolfheze

Seepje demonstratie

Dit bericht werd geplaatst op .

Op donderdag 30 oktober is er een demonstratie van Seepje: eerlijk en natuurlijk wassen. Deze vindt plaats in Oosterbeek van 11 uur tot 12.30 uur tijdens de donderdagse weekmarkt op het Raadhuisplein.

Van 25 oktober tot en met 2 november is het Fairtradeweek, in heel Nederland. Renkum is sinds 2012 Fairtrade gemeente en doet dus mee. De Fairtradewerkgroep organiseert een aantal activiteiten.

Onze meest in het oog springende activiteit in de fairtradeweek was op donderdag 30 oktober, van 11 uur tot 12.30 uur op de Oosterbeekse weekmarkt op het Raadhuisplein. Daar lieten we zien dat Fairtrade veel meer is dan fair food en ook gaat over fair good. Met een presentatie met/van/door Seepje: eerlijk en natuurlijk wassen.

Fairtrade en Molen gezamenlijk op de Dag van de Renkumse Inwoners

Dit bericht werd geplaatst op .

Op zaterdag 5 juli 'De Dag van de Renkumse Inwoners' zijn de Fairtrade werkgroep gemeente Renkum en Stichting Exploitatie Renkumse Molen samen te vinden aan Molenweg 53 in Renkum. Bij de molen wordt fairtrade koffie en thee geschonken en tussen 12:00 en 14:00 uur worden er pannenkoeken gebakken.

Op zaterdag 5 juli 'De Dag van de Renkumse Inwoners' zijn de Fairtrade werkgroep gemeente Renkum en Stichting Exploitatie Renkumse Molen samen te vinden aan Molenweg 53 in Renkum. Bij de molen wordt fairtrade koffie en thee geschonken en tussen 12:00 en 14:00 uur worden er pannenkoeken gebakken.

Beide organisaties hebben voor deze eerste 'Dag van de Renkumse Inwoners' de koppen bij elkaar gestoken. "Als Fairtrade werkgroep gemeente Renkum zijn we op zoek gegaan naar een herkenbare plek om de Renkumers over fairtrade te vertellen," legt Monique van Gerwen, voorzitter van de Fairtrade werkgroep, uit. "Zaterdag verzorgen wij bij de Renkumse Molen koffie, thee en fairtrade beleg op de pannenkoeken, met steun van Renkumse winkeliers. Hiermee laten we zien dat eerlijke handel zowel betrekking heeft op voedingsmiddelen die alleen van ver weg kunnen komen als op producten van heel dichtbij."

Bij de Renkumse Molen hopen ze op veel bezoekers, die een kijkje komen nemen in de net gerestaureerde molen. "De hele dag door verzorgen de molenaars en vrijwilligers rondleidingen en vertellen we over de molen," laat Thijs Aardema, secretaris Stg. Expl. Renkumse Molen, weten. "De molen is weer geheel maalvaardig gerestaureerd en onderin de molen zijn dan ook diverse meelsoorten te koop. We laten dit ambacht graag aan iedereen proeven door tussen 12:00 en 14:00 uur pannenkoeken te bakken."

De Renkumse Molen is zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur te bezichtigen en vanaf 11 uur is er koffie en thee en toelichting door de Fairtradewerkgroep en van beiden samen van 12 tot 14 uur pannenkoeken.

Titel Fairtrade Kerk voor de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 8 juni, na de Pinksterviering van 10 uur, ontvangt de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB in de Rijnkapel in Renkum de titel Fairtrade kerk uit handen van de Fairtradewerkgroep gemeente Renkum. Monique van Gerwen en Jan Kramer zijn daar aanwezig en zullen na de dienst de aanwezige leden en bestuur en belangstellenden toespreken en het bij de titel behorende bord ‘Fairtrade kerk’ overhandigen.

VRIJZINNIG RENKUM KRIJGT DE TITEL FAIRTRADE KERK

Op 8 juni, na de Pinksterviering van 10 uur, ontvangt de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB in de Rijnkapel in Renkum de titel Fairtrade kerk uit handen van de Fairtradewerkgroep gemeente Renkum. Monique van Gerwen en Jan Kramer zijn daar aanwezig en zullen na de dienst de aanwezige leden en bestuur en belangstellenden toespreken en het bij de titel behorende bord ‘Fairtrade kerk’ overhandigen.

Hiermee is, na de Gereformeerde kerk in Renkum een 2de kerk in de gemeente Renkum een Fairtrade-kerk. Meer kerken zijn belangstellend en ondernemen stappen op weg hier naar toe. De Vrijzinnige geloofsgemeenschap en haar leden zijn van oudsher al sterk betrokken bij fairtrade, bijvoorbeeld bij de Wereldwinkel in Renkum. In hun Rijnkapel gebruiken ze na de diensten en bij andere bijeenkomsten Fairtrade producten en verkopen deze ook soms in de Rijnkapel. Bovendien hebben ze diverse activiteiten met hun leden over Fairtrade gehouden en geven op hun website informatie er over.

De leden van de geloofsgemeenschap vinden het belangrijk het gedachtegoed verder uit te dragen, hoewel dit voor hun kleine gemeenschap niet vanzelf gaat. Daarom is de belang-stelling van andere kerken hoopgevend en was hun deelname aan de bijeenkomst op wereld-fairtrade-dag bij Fairtrade-restaurant Golden Tulip Doorwerth – Arnhem met de gemeente Renkum, de Gereformeerde kerk Renkum, en de fairtradewerkgroep inspirerend. De Fairtradewerkgroep wil graag met de leden samenwerken om hier vorm aan te geven. Eerst is er op 8 juni na de dienst van 10 uur een feestelijk moment voor de ontvangst van de titel.

Activiteiten in Renkum op World Fairtrade Day

Dit bericht werd geplaatst op .

Op zaterdag 10 mei zijn activiteiten georganiseerd door de Werkgroep Fairtrade Gemeente Renkum. Er is o.a. aandacht gegevens aan de verlenging van de Fairtrade Gemeente titel en van de titel van Fairtrade Restaurant van Golden Tulip Doorwerth. Dit gebeurde o.a. d.m.v. een fietstocht langs de deelnemers en de uitreiking van de speciale bordjes.

Op zaterdag 10 mei 2014 heeft de Fairtrade-werkgroep een fietstocht langs nieuwe en trouwe Fairtrade-deelnemers in Renkum, Oosterbeek, Doorwerth en Heelsum gehouden. Alle deelnemers is een mooi nieuw herkenningsteken uitgereikt. Het einde van de fietstocht was bij Golden Tulip Hotel Arnhem-Doorwerth in Doorwerth. De Fairtrade werkgroep gemeente Renkum ontving daar met de directie van Golden Tulip Doorwerth de nieuwe wethouder Wendy Ruwhof (o.a. duurzaamheid, milieu en sociale zaken) en diverse betrokken organisaties voor een Fairtrade-kennismaking en -presentatie en ook voor de uitreiking van het officiële Fairtrade Restaurant bord aan Golden Tulip Doorwerth.

Lees meer over alle activiteiten en de speciale bordjes op www.fairtradegemeenterenkum.nl

Verlenging titel Fairtrade Gemeente

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 1 mei 2014 is de Fairtrade-titel van de gemeente Renkum verlengd. Het is de tweede jaarlijkse verlenging, nadat in april 2012 Renkum als 23e gemeente de Fairtrade titel had behaald. Een mooie binnenkomer voor de nieuwe werkgroep-voorzitter, Monique van Gerwen, maar vooral een pluim voor het werk van de werkgroep tot nu toe en voor de gemeente en inwoners, zo stelt zijzelf.

Op 1 mei 2014 is de Fairtrade-titel van de gemeente Renkum verlengd. Het is de tweede jaarlijkse verlenging, nadat in april 2012 Renkum als 23e gemeente de Fairtrade titel had behaald. Een mooie binnenkomer voor de nieuwe werkgroep-voorzitter, Monique van Gerwen, maar vooral een pluim voor het werk van de werkgroep tot nu toe en voor de gemeente en inwoners, zo stelt zijzelf.
De landelijke jury schrijft in haar rapport content te zijn met de blijvende inspanningen van de gemeente en de werkgroep. Ook in zware economische tijden is er groei geweest in aantal deelnemers, verkooppunten en assortiment. Voor komend jaar heeft de onlangs uitgebreide werkgroep stevige ambities. Dat kan ook vanwege de goede relatie met wethouders, gemeenteraad, ambtenaren.
"Een mooie binnenkomer", zo geeft Monique van Gerwen aan. Zij heeft sinds kort Mark van Buuren opgevolgd als voorzitter van de werkgroep en wil graag haar schouders zetten onder de nieuwe ambities. "Dat kan alleen dankzij de goed functionerende werkgroep en het brede netwerk. En dat hebben we, kijk alleen maar eens naar de Plusmarkt in Renkum, met Ton Pansier als ambassadeur, naar Golden Tulip in Doorwerth, een echt Fairtrade-restaurant, naar inmiddels 2 kerken die zich Fairtrade mogen noemen en naar de Wereldwinkels en bijna alle supermarkten." Steeds meer bedrijven en organisaties melden zich omdat ze geïnteresseerd zijn in deelname.
Fairtrade Nederland en de jury hopen dat Renkum ook een voorbeeld en voortrekker kan zijn voor andere gemeenten in Gelderland, zoals ook afgelopen jaar met Zutphen en Lochem. Dat vindt de werkgroep zelf ook een belangrijk punt en tevens een kans voor de gemeente: in de veelheid aan gemeentelijke samenwerkingen en heel veel bezoekers uit het hele land, liggen hier veel kansen."
Een uitdaging ziet de jury in het blijvend ontwikkelen van de betrokkenheid van inwoners en diverse groepen in de gemeente bij Fairtrade. "Daar willen we graag mee aan de slag en dat kan ver weg zijn maar ook dichtbij," zo geeft Monique van Gerwen aan. "Eerlijke handel, eerlijk inkomen en een leefbare toekomst begint dichtbij en daarom is ook het betrekken van jeugd en van bedrijven uit Renkum heel wenselijk." De jury vindt de verbinding met maatschappelijk verantwoord ondernemen in Renkum sterk en hoopt dat dat verder kan worden uitgebouwd. De werkgroep is er van overtuigd dat dit het komende jaar met het nieuwe gemeentebestuur zeker kan worden opgepakt.
"Eigenlijk is deze verlenging vooral een grote pluim voor Renkum en haar bedrijven en inwoners. Als werkgroep doen we ons best hen daar nog meer bij te betrekken en van te laten genieten!"

Echtpaar Pansier in Colombia

Dit bericht werd geplaatst op .

Plus Pansier in Renkum heeft in november 2013 de Duurzaamheids/Fairtradeprijs 2013 gewonnen met de Plus Bananencompetitie. In dat kader maakte Ton en Tanje Pansier een studiereis naar Colombia. Lees van hun bezoek aan Colombia en hoe zij onder de indruk zijn van de lokale Fairtrade projecten in Colombia.

Plus Pansier in Renkum heeft in november 2013 de Duurzaamheids/Fairtradeprijs 2013 gewonnen met de Plus Bananencompetitie. In dat kader maakte Ton en Tanje Pansier een studiereis naar Colombia. Lees van hun bezoek aan Colombia en hoe zij onder de indruk zijn van de lokale Fairtrade projecten in Colombia.

Lees meer op www.fairtradegemeenterenkum.nl

.