.

Nieuws in Meppel

Faire Borrel

Dit bericht werd geplaatst op .

Vrijdag 1 november is er een feest in de Grote of Mariakerk. De Werkgroep Fairtrade Meppel nodigt een ieder uit bij deze vrijdagmiddagborrel.

Vrijdag 1 november is er een feest in de Grote of Mariakerk. De Werkgroep Fairtrade Meppel nodigt een ieder uit bij deze vrijdagmiddagborrel. Er is ook koffie, thee en limonade. Het feest duurt van 15.30 tot 17.30 uur. Samen met u vieren wat er al mogelijk is in Meppel als het gaat om slaafvrije producten, eerlijke handel en bijdragen aan een gezonde wereld. Met wat drinken, wereldse hapjes en spelplezier voor jong en oud.De vrijdagmiddagborrel is hét moment om elkaar eens feestelijk te ontmoeten. De Fairtradeweek hét moment voor een faire vrijdagmiddagborrel. Samen fairtrade borrelen en in ontspannen sfeer met elkaar uitwisselen wat je nu al kan doen, thuis of op het werk. Hoe we met heel eenvoudige keuzes kunnen bijdragen aan slaafvrije, eerlijke producten. Eerlijk in prijs, eerlijk voor de mensen die het maken én eerlijk voor onze planeet. Van slaafvrije chocola en kleding tot een fairphone.
De werkgroep zorgt voor een hapje en een drankje en oudhollands spelplezier voor jong en oud. Om het eerlijk te houden betaalt u een kleine eigen bijdrage voor de drankjes die u wilt nuttigen.

Brainstormbijeenkomst Fairtrade

Dit bericht werd geplaatst op .

De Werkgroep Fairtrade Meppel wil graag met anderen nadenken over fairtrade activiteiten die in Meppel georganiseerd kunnen worden.

Diverse personen en organisaties zijn uitgenodigd om mee te denken over activiteiten die opgenomen kunnen worden in het jaarplan 2017.

(H)eerlijk feest: Meppel 5 jaar Fairtrade Gemeente

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 8 maart viert Meppel dat het vijf jaar Fairtrade Gemeente is. Tussen 13.00 en 17.00 uur zijn er allerlei activiteiten in en rond het Stadhuis.

U kunt djembespelen, broodjes smeren, van een fairtrade modeshow genieten, een film over eerlijke waar zien en kennis maken met organisaties die zich inzetten voor het verbeteren van de situatie van mensen in ontwikkelingslanden.

Gemeente Meppel heeft aandacht voor fairtrade in Kerstattentie

Dit bericht werd geplaatst op .

De medewerkers van de gemeente Meppel ontvingen waardebonnen die zij kunnen gebruiken in winkels die aangesloten zijn bij de Meppeler Handelsvereniging. Hiebij is aangegeven in welke winkels zij terecht kunnen voor Fairtrade producten.

De waardebonnen zijn samengevoegd tot een boekje. Op de laatste bladzijden staan de bedrijven vermeld die zijn aangesloten bij de Meppeler Handelsvereniging. De bedrijven die fairtrade producten verkopen, zijn voorzien van het Max Havelaar-logo

Fairtrade Meppel heeft Facebookpagina

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 1 augustus is de Facebook pagina van de Werkgroep Fairtrade Meppel de lucht ingegaan. U vindt de pagina op www.facebook.com/fairtrademeppel.

Op de pagina vindt u veel nieuwtjes, activiteiten en tips over fairtrade.

Fairtrade Fietsroute tijdens Fiets4daagse

Dit bericht werd geplaatst op .

De Werkgroep Fairtrade Meppel heeft de route van de eerste dag van de Fiets4daagse omgetoverd tot een fairtrade route.

Onderweg wordt aangegeven waar de deelnemers terecht kunnen voor Fairtrade koffie en thee, of andere fairtrade versnaperingen. Ook is er aandacht voor andere duurzame initiatieven zoals streekproducten en sociale integratie.

Werkgroep Fairtrade Meppel bezoekt opnieuw de detailhandel

Dit bericht werd geplaatst op .

In het eerste helft van 2013 heeft de Werkgroep Fairtrade Meppel alle bij haar bekende fairtrade winkels in de gemeente bezocht en geïnventariseerd welke fairtrade producten verkocht worden.

Over het algemeen was het assortiment ten opzichte van de vorige telling nauwelijks veranderd. De gegevens van de afzonderlijke winkels vindt u op de site van fairtrade Meppel.

Werkgroep Fairtrade Meppel bezoekt alle basisscholen

Dit bericht werd geplaatst op .

De Werkgroep Fairtrade Meppel heeft in de eerste helft van 2013 een rondje langs de basisscholen gemaakt. Gekeken is welke fairtrade producten scholen gebruiken, op welke wijze er aandacht voor is in het onderwijs en op welke wijze de scholen erover communiceren.

Bij bijna alle scholen is wel op een of andere manier aandacht voor fairtrade. Een aantal scholen heeft de fairtrade speurtocht gelopen die ontwikkeld is door Stenden Hogeschool onder begeleiding van leden van de werkgroep. Een aantal scholen gebruikt ook fairtrade producten, namelijk de Toermalijn, de Prinses Beatrixschool, het Kompas, Oosterboerschool en de Johannes Calvijnschool.

Werkgroep Fairtrade Meppel benadert diverse kerken

Dit bericht werd geplaatst op .

De Werkgroep Fairtrade Meppel ziet in kerken een belangrijke doelgroep voor de promotie van fairtrade. Het is vaak moeilijk om de juiste ingang te vinden.

De benaderde kerken zijn enthousiast om meer aandacht aan fairtrade te schenken. Vooral de baptistenkerk heeft aangegeven dit als belangrijk speerpunt te zien. Maar omdat de kerk een bredere blik op de wereld heeft, wil ze zich niet als fairtrade kerk onderscheiden. Dat zou te veel een focus leggen.

Start verkoop boekje Smaakvol Nijeveen van SOS Kinderdorpen

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 20 mei ’13 verscheen het Nijeveens Kookboekje deel III. Het is een uniek kookboekje. Er zijn recepten van 300 (oud)inwoners van Nijeveen in opgenomen. Leerlingen van CBS De Wel en OBS Commissaris Gaarlandt hebben de illustraties gemaakt.

Het initiatief is van SOS Kinderdorpen, Werkgroep Nijeveen. De opbrengst van het boekje is ook voor SOS Kinderdorpen. SOS Kinderdorpen gelooft dat familieliefde een primaire levensbehoefte is voor ieder kind. Door armoede, ziekte, natuurrampen en oorlog hebben 153 miljoen kinderen in de wereld geen ouders of veilig thuis. Om een blijvende positieve wending te geven aan het leven van deze kinderen, zorgt SOS Kinderdorpen ervoor dat zij in een liefdevolle familie kunnen opgroeien.

De Werkgroep Nijeveen van SOS Kinderdorpen adviseert om bij het bereiden van de recepten gebruik te maken van streekproducten en van fairtrade producten. Door het gebruik van fairtrade producten helpt u arme boeren in ontwikkelingslanden en hun gezinnen een bestaan op te bouwen.

Werkgroep Fairtrade Meppel bezoekt opnieuw de supermarkten

Dit bericht werd geplaatst op .

In het eerste kwartaal van 2013 heeft de Werkgroep Fairtrade Meppel alle supermarkten in de gemeente bezocht en geïnventariseerd welke fairtrade producten er in de schappen liggen.

Bij bijna alle supermarkten is het aantal producten toegenomen. Albert Heijn is koploper met maar liefst 84 producten.
Je vindt fairtrade producten in de schappen voor vers (vooral bananen), koffie en thee, wijn, sappen, culinair (denk aan rijst, woksauzen, kruiden, ananasschijven), ontbijt en lunch (hagelslag, hazelnootpasta, pindakaas en honing), suiker, chocolade en ijs (Ben & Jerry’s).

Maatschappelijke Beursvloer

Dit bericht werd geplaatst op .

De Maatschappelijke Beursvloer Meppel is een evenement waarbij maatschappelijke behoeftes worden verhandeld tussen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.

Bij de Maatschappelijke Beursvloer op 7 maart 2013 waren zowel de Wereldwinkel als de Werkgroep Fairtrade Meppel aanwezig. Beide partijen hebben samen een deal gesloten met SOS Kinderdorpen. Deze organisatie heeft een Nijeveens kookboekje uitgebracht. De opbrengst is bestemd voor SOS Kinderdorpen. De stichting promoot het gebruik van fairtrade producten, de Wereldwinkel verkoopt het boekje, de Werkgroep Fairtrade Meppel zorgt voor promotie

Lid Werkgroep Fairtrade Meppel opent Fairtrade Winkel

Dit bericht werd geplaatst op .

Franka Viets, lid van de Werkgroep Fairtrade Meppel, heeft een winkel met fairtrade producten geopend in Amsterdam.

Franka is met een eigen winkel begonnen omdat ze mensen wil laten zien hoe groot het assortiment Fairtrade producten is.  'Er zijn nu ongeveer 1700 producten in Nederland op de markt met een fairtrade certificering. En een deel daarvan is nog lang niet bekend genoeg!'Je vindt de winkel aan de Czaar Peterstraat 68 in Amsterdam.

.