.

Nieuws in Lochem

Meer halen tijdens de Fairtrade Week in Lochem

Dit bericht werd geplaatst op .

In het kader van de Fairtrade Week kun je diverse activiteiten verwachten in de gemeente Lochem.

De Wereldwinkels voeren actie voor hun producten.

In de stad Lochem wordt een modeshow georganiseerd over SARI Fairtrade kleding uit Nepal.

Op 25 oktober kunt u een promotie van Lochem Fairtrade onze op de gemeentepagina lezen in de Berkelbode.

Tijdens de Fairtrade Week wordt bij de Albert Heijn in Lochem een actie gevoerd ‘Twee halen, één betalen’.

Bij Inner Wheel Barchem/Lochem wordt een lezing gehouden over Fairtrade Verweg en Dichtbij.

Kom lunchen en genieten van Fairtrade streekproducten

Dit bericht werd geplaatst op .

Lochem Fairtrade en Landgoed Verwolde verwelkomen iedereen die graag wil deelnemen aan een (h)eerlijke lunch van fairtrade artikelen in combinatie met groenten uit de Moesgaard van Verwolde op zaterdag, 23 september a.s. om 12:30 uur. Vanuit Wereldwinkel Lochem worden allerlei fairtrade (onderdelen) ingredienten die in de winkel verkrijgbaar zijn toegevoegd aan de vermaarde streek- lunch in de Moesgaard van Verwolde. Naast het (h)eerlijke eten valt er te genieten van Achterhoekse wijn (Wijngoed Gelders Laren) en Fairtrade wijn uit de Wereldwinkel. Landwinkel De Winde uit Harfsen, Wereldbakker Wijnand uit Laren, Wereldwinkel Lochem en Wijngoed Gelders Laren zijn aanwezig met een kraam. Dit unieke evenement geboren uit een smakelijke combinatie van producten uit de eerlijke handel met streekproducten uit de moesgaard levert een heerlijke lunch op, die voor € 15 pp wordt uitgeserveerd in de Moesgaard van Landgoed Verwolde of in het Tuinmanshuis, Jonker Emilelaan 5, 7245 TL Laren. Wel even opgeven van tevoren bij julie@landgoedverwolde.nl, of ‘fairtradelochem@gmail.com’ of bij Wereldwinkel Lochem in de Walderstraat.

Landgoed Verwolde is met Moesgaard & Landgoedwinkel een nieuwe deelnemer in de Eerlijk Winkelenroute, die Lochem Fairtrade heeft samengesteld. Inmiddels 32 deelnemers rijk loopt deze route van landstad Lochem door de gehele gemeente. Landwinkel De Winde, Wereldbakker Wijnand en Wereldwinkel Lochem prijken hier ook op. Een folder is verkrijgbaar bij de VVV en u kunt deze ook bekijken op de app EerlijkWinkelen.nl.

De samenwerking krijgt nu een nieuwe dimensie met het aanbieden van een gezamenlijke lunch.

Uitbreiding route van Eerlijke Winkels

Dit bericht werd geplaatst op .

Bij EerlijkWinkelen.nl staan momenteel circa 35 initiatieven opgenomen in alle kernen van de gemeente Lochem.

Initiatieven van biologische productie, vintage en tweehands/hergebruik, fairtrade en sociale initiatieven (inzet mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met beperkingen). Daarmee heeft deze groep zich na 1 jaar uitgebreid van 24 naar 35.

Nieuwsbrief juni 2017

Dit bericht werd geplaatst op .

Speciaal voor onze supporters maken we een nieuwsbrief om iedereen op de hoogte te houden van de vorderingen van de campagne Lochem Fairtrade.

https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/OverLochem/Nieuwsbrief_juni_2017.pdf

Kopieer bovenstaande link in uw browser om de nieuwsbrief te lezen.

Vier VWO-4 lessen over de geschiedenis van Fairtrade

Dit bericht werd geplaatst op .

Hoe is fairtrade ontstaan, waarom kwam fairtrade logisch voort uit de kolonisatie van de derde wereld, wat was de betekenis van fairtrade in het politieke spectrum en hoe resulteerde dit in een landelijke campagne, geïnspireerd door de internationale Fairtrade Towns movement.

Aan de scholieren wordt de vraag gesteld of het Staring College een Fairtrade School kan worden en wat daar voor nodig was. De leiding nam bewust een neutrale positie in.

Een uitbreiding van dit lessenpakket naar HAVO en MBO is afhankelijk van de medewerking van de schoolleiding en de docenten. We zijn benieuwd naar initiatieven in de toekomstig.

Talent gezocht voor organisatie en promotie van fairtrade evenementen

Dit bericht werd geplaatst op .

Ben je een organisatietalent en weet je evenementen op aansprekende wijze te promoten? Dan zijn we op zoek naar jou! Lochem Fairtrade, een plaatselijk initiatief met de missie om de gemeente Lochem fairtrademinded te maken, zoekt een vrijwilliger die zich wil toeleggen op de organisatie en promotie van onze evenementen.

Wat bieden wij?
• Leuke contacten met vrijwilligers en het netwerk van onze Stichting
• Ruimte om jouw talent in te zetten
• Voldoening doordat je een bijdrage levert aan een goed doel

Wat vragen wij?
Belangrijke doelgroep zijn leerlingen in het middelbaar- en basisonderwijs. Het middelbaar onderwijs in onze gemeente (Staring College VWO 4) heeft al een aantal lessen over fairtrade gehad en onderzoekt wat fairtrade kan betekenen op de school. Als de leerlingen en de school hiervoor kiezen, kan het Staring College een fairtrade school worden, waar bij de inkoop en verkoop van producten nadrukkelijk gekozen wordt voor duurzaamheid en eerlijke kansen voor fairtrade producenten. Denk aan de kantine van de school en de koffie- en theevoorziening voor de docenten en ouders.

We willen ook graag op de HAVO en bij de MBO afdeling in Borculo assisteren bij lessen over fairtrade.

Basisscholen hebben voor hun groep 7 of 8 al een aanbod gekregen voor een gastles over fairtrade en we hopen dat ze hiervan ook in 2017 enthousiast gebruik gaan maken. En we hebben nog veel meer plannen.

Maar in het bestuur en bij de werkgroep van 6 leden is onvoldoende kennis, capaciteit en vaardigheid om evenementen goed op poten te zetten en publiciteit en promotie daarvan integraal deel te laten uitmaken. Daarom zoekt de stichting een vrijwilliger, die zich in eerste instantie hierop wil richten en daarin ervaring en kennis paart aan enthousiasme voor de fair trade missie.

Meer informatie is te verkrijgen bij Pieter Arts telefoon 0573 460930. Mailen mag ook: fairtradelochtem@gmail.com.

Nieuwsbrief december 2016

Dit bericht werd geplaatst op .

Speciaal voor onze supporters maken we een nieuwsbrief om iedereen op de hoogte te houden van de vorderingen van de campagne Lochem Fairtrade.

Een terugblik naar het afgelopen jaar en een vooruitblik naar 2017.

Onze nieuwsbrief leest u op: https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/OverLochem/Nieuwsbrief_december_2016.pdf

Eerlijk winkelenroute beschikbaar als app én plattegrond

Dit bericht werd geplaatst op .

Cadeaus, kleding, koffie, brood, gemaakt onder goede omstandigheden.. Het is (h)Eerlijk winkelen in de gemeente Lochem. Om het aanbod ‘eerlijke winkels’ te promoten, introduceert de werkgroep Lochem Fairtrade zaterdag 5 november een plattegrond voor winkelend publiek; aansluitend is er een promotietour.

y

Fairtrade modeshow

Dit bericht werd geplaatst op .

Wereldwinkel Lochem houdt op zaterdag 15 oktober samen met Sari Fair Fashion en Lochem Fairtrade twee modeshows met Fairtradekleding, in de pop-up store in de Walderstraat.

De eerste begint om 13.30 en de tweede om 15.00 uur. Aansluitend zal de kleding er een week lang te koop zijn.

De kleding van Sari Fair Fashion is afkomstig uit Peru, India, Bangladesh en Nepal en fairtrade: duurzaam en gemaakt met respect voor mens en milieu.

Naast de modeshow houdt de Wereldwinkel op woensdagmiddag 19 oktober van 14.00 tot 16.00 uur in de pop-up store een inloop-activiteitenmiddag voor kinderen, met als thema ‘werken met eerlijke stofjes’.

De toegang is voor beide evenementen gratis.

Zonder vrienden zijn we nergens

Dit bericht werd geplaatst op .

Draagt u Fairtrade ook een warm hart toe? Word dan vriend van Lochem Fairtrade!

Als vriend:
• Ontvangt u onze digitale nieuwsbrief over de fairtrade-campagne in Lochem
• Nodigen we u uit voor onze speciale evenementen
• Verrassen we u aan het eind van het jaar met een klein maar fair cadeautje
• Helpt u ons om Lochem tot een nog betere Fairtrade gemeente te maken

Zo wordt u vriend:
Vriend worden kan al vanaf €15,00 per jaar. Stort € 15,- op NL54 RABO 0301 7468 77 t.n.v. Stichting Fair Trade Gemeente Lochem o.v.v. uw e-mailadres.

Nieuwsbrief maart 2016

Dit bericht werd geplaatst op .

Speciaal voor onze supporters maken we een nieuwsbrief om iedereen op de hoogte te houden van de vorderingen van de campagne Lochem Fairtrade.

Onze plannen voor 2016: Scholieren en 'Eerlijke kleding'.

Scholierenraad kiest voor lespakket 'Eerlijke kleding'

Dit bericht werd geplaatst op .

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem heeft drie voorstellen gedaan waaraan iedere Scholierenraad een bedrag van € 600 mag besteden. Iedere Scholierenraad beslist met meerderheid van stemmen naar welk voorstel het geld gaat en daarmee welk lespakket aan iedere school wordt aangeboden.

Leerlingen uit de groepen 8 van basisscholen in de gemeente Lochem gaan met elkaar in debat en burgemeester Van ’t Erve zit de vergaderingen voor. De verschillende thema’s zijn op school met hulp van enkele raadsleden grondig voorbereid.

Na een stevig debat heeft het thema " ‘Eerlijke kleding’ van Lochem Fairtrade - onderzoek naar verkrijgbaarheid van eerlijke kleding en een opdracht om verkoop ervan te promoten." het twee van de drie scholierenraden gewonnen van de volgende thema's:

"pH factor’ van MADScienceLab - spectaculaire kennismaking met wetenschap en techniek en onderzoek naar de pH-waarde van verschillende stoffen."

"Lekker fris’ van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) - onderzoek naar suiker in frisdrank en een opdracht om de hele school bij de resultaten te betrekken."

Nieuwsbrief september 2015

Dit bericht werd geplaatst op .

Speciaal voor onze supporters maken we een nieuwsbrief om iedereen op de hoogte te houden van de vorderingen van de campagne Lochem Fairtrade.

Ter ere van de lancering van de Eerlijk Winkelen app.

Eerlijk (digitaal) winkelen

Dit bericht werd geplaatst op .

De winkels van onze Eerlijk Winkelenroute zijn nu ook digitaal te bezoeken.

Lochem Fairtrade is bezig een Eerlijk Winkelenroute samen te stellen door de hele gemeente. Deze winkels worden bovendien geplaatst in een eigen rubriek 'Eerlijk' binnen de site 'InLochem.nl', een website waar je kunt lezen en kijken wat er zoal te doen is in de stad Lochem. Speciaal voor winkels en initiatieven met een duurzaam, biologisch, streekgebonden of streekgebonden randje.

Aftrap van de Lochemse Eerlijke Winkelenroute

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 18 april 2015 kondigde voorzitter Thijs de la Court van de stichting Lochem Fairtrade op het podium van Living Lochem de aftrap van de Lochemse Eerlijke Winkelenroute aan.

Deze route zal mensen de weg wijzen naar winkels en bedrijven die het stempel Eerlijk, Biologisch, Duurzaam of Streekeigen verdienen. Leuke adressen met aantrekkelijke producten, dicht bij huis, waar Lochem Fairtrade graag de aandacht op wil vestigen.

Lochem Fairtrade was medeorganisator van de Eerlijke Markt die tijdens Living Lochem plaatsvond in de Grote Kerk in Lochem. Enkele producenten van biologische, streekeigen en duurzame producten uit Lochem en omstreken lieten de bezoekers kennis maken met eerlijke waar. Een heuse barista was aanwezig om de aanwezigen te voorzien van eer eerlijke kopje koffie.

Fairtrade duidelijk zichtbaar in de gemeente Lochem

Dit bericht werd geplaatst op .

Het in nu echt niet meer te missen. Afgelopen week zijn 10 Fairtrade borden opgehangen.

Twee leden van de werkgroep hebben de gemeente Lochem op strategische plaatsen van borden voorzien. Alle bezoekers van de gemeente, kunnen het niet meer ontkennen: De gemeente Lochem is fairtrade!

Nieuwsbrief februari 2015

Dit bericht werd geplaatst op .

Speciaal voor onze supporters maken we een nieuwsbrief om iedereen op de hoogte te houden van de vorderingen van de campagne Lochem Fairtrade.

Ter gelegenheid van de plannen voor 2015

Lochem Fairtrade herboren

Dit bericht werd geplaatst op .

De werkgroep Lochem Fairtrade heeft plaatsgemaakt voor de Stichting Lochem Fairtrade.

In januari 2015 vond de oprichtingsvergadering plaats van de stichting Lochem Fairtrade. Met deze rechtsvorm hopen we de continuïteit van onze activiteiten te kunnen waarborgen.

Nieuwsbrief november 2014

Dit bericht werd geplaatst op .

Speciaal voor onze supporters maken we een nieuwsbrief om iedereen op de hoogte te houden van de vorderingen van de campagne Lochem Fairtrade.

Ter gelegenheid van het behalen van de titel Fairtrade Gemeente.

Gemeente Lochem Fairtrade gemeente

Dit bericht werd geplaatst op .

Op zaterdag 1 november 2014 vieren we met een feestelijke High Tea dat de gemeente Lochem zich vanaf nu Fairtrade Gemeente mag noemen.

De wereldwinkels van Eefde, Gorssel en Lochem zorgen voor de lekkere hapjes. Wethouder Jan Kottelenberg ontvangt uit handen van de landelijke jury het officiële bord met de titel. En een aantal bedrijven laat zien wat zijn aan Fairtrade, streekproducten en maatschappelijk verantwoord ondernemen te bieden hebben.

Nieuwsbrief september 2014

Dit bericht werd geplaatst op .

Speciaal voor onze supporters maken we een nieuwsbrief om iedereen op de hoogte te houden van de vorderingen van de campagne Lochem Fairtrade.

Ter gelegenheid van het eerste Fairtrade-Energie-Ontbijt

Wij vragen de titel aan

Dit bericht werd geplaatst op .

Voor 4 september zal de werkgroep Lochem Fairtrade de titel 'Fairtrade gemeente' aanvragen.

De werkgroep in nu zo ver, dat zij klaar is voor de test. Na het indienen van de aanvraag voor de titel, zal deze na vier tot zes weken onze kant op komen. Twee jaar lang is hard gewerkt voor dit mooie resultaat. Dit heuglijk feit zullen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Lochem Fairtrade nog eens op de (ontbijt)kaart

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 27 september organiseren Lochemse burgers met elkaar het eerste Lochemse Fair Trade Energie-ontbijt. Save the Date!

De gemeente Lochem organiseert samen met een aantal maatschappelijke instellingen (waaronder ook de werkgroep Lochem Fairtrade) een Fairtrade Energie-ontbijt. De werkgroep Lochem Fairtrade verzorgt via haar deelnemers het servies (Wereldwinkel Lochem) en een deel van het eten (Plus Cornelis). De werkgroep is op dit moment op zoek naar meer 'sponsoren in natura' binnen haar deelnemers.

Nieuwsbrief maart 2014

Dit bericht werd geplaatst op .

Onze eerste nieuwsbrief is uit

Speciaal voor onze supporters maken we een nieuwsbrief om iedereen op de hoogte te houden van de vorderingen van de campagne Lochem Fairtrade.

Klootschieten voor het goede doel

Dit bericht werd geplaatst op .

Op zaterdag 25 januari hebben we met een Fairtrade Team meegedaan aan een sponsortoernooi klootschieten in Markelo.

De opbrengst was bestemd voor een speciaal aangepaste computer voor het dagcentrum van De Oever in Lochem. Ondanks dat we meer verstand hebben van fairtrade dan van klootschieten eindigden we netjes ergens middenin. Goed voor de teambuilding en de bekendheid van fairtrade!

.