.

Nieuws in Boxtel

Jaarlijkse telling van producten

Dit bericht werd geplaatst op .

Meer Fairtrade producten in de Boxtelse winkels verkrijgbaar!

Fair Trade- en EKO- tellingen: persbericht okt. 2014

Steeds meer verantwoorde producten in de supermarkten
Groei niet belemmerd door recessie

Voor de twaalfde keer hebben vrijwilligers van Transition Town Boxtel in samenwerking met Lokale Agenda 21 het aantal biologische en Fair Trade-producten in de supermarkten van Boxtel geteld. Voor het derde jaar op rij is er een opmerkelijke groei te zien. Een verrassend resultaat gezien het feit dat ieder’s portemonnaie last heeft van de economische crisis.

Het eerste doel van de tellingen is de supermarkten te stimuleren om meer van deze producten in hun assortiment op te nemen. Het tweede doel is om het winkelend publiek te laten zien hoeveel keuze er is.

Fair Trade-producten zijn onder eerlijke voorwaarden ingekocht in ontwikkelingslanden. Onderzoek naar de impact van 20 jaar Fair Trade laat zien dat de levensstandaard van boeren en boerinnnen verbetert door meer investeringen in hun bedrijf en hun leefomstandigheden. Deze week is “Fair Trade week” in Nederland.

Het is niet voor niets dat Boxtel het etiket “Fair Trade Gemeente” mag dragen, want bij de koploper Plus in Selissen steeg het aantal producten van 119 naar 153, en bij Albert Heijn van 87 naar 115. Jumbo ging van 61 naar 69 en de COOP van 60 naar 100. Onderaan hingen Lidl (van 11 naar 12) en de Aldi (van nul naar 1 doos chocolaatjes). Het totaal steeg met 35%, en over 4 jaar is er een imposante groei geweest van een factor 3. In Nederland koopt 60 % van de gezinnen Fair Trade producten.

Wat biologische producten betreft, ging het totaal met 25% omhoog, mede dankzij een grote sprong van 372 naar 603 door Albert Heijn. Jumbo ging van 418 tot 461 en Plus van 237 naar 291. De Coop bleef steken bij 152, terwijl Lidl en Aldi zelfs zakten naar respectievelijk maar 18 en 15 producten.

Naast de supermarkten kan de klant ook terecht bij de natuurvoedingswinkels. Binnenkort vindt de telling plaats bij biologische winkel De Schoffel op de Mijlstraat. Ook De Tuinen in de Croon heeft een goed assortiment van rond de 100 ecologische gezondheidsproducten.

David Andreae
Transition Town Boxtel
0411-677597, davidan@ttboxtel.nl, 17 okt. 2014

.