.

Titeluitreiking: een fairtrade feest!

Je kijkt er vast naar uit: het moment dat je het titelbord in je handen hebt. Een mooi moment, wat jullie ook goed zullen vieren tijdens de titeluitreiking. De organisatie van een uitreiking pak je natuurlijk professioneel aan zodat het een groot succes wordt. Tientallen gemeenten zijn jullie hierin voorgegaan. Hier lees je de beste tips voor de voorbereiding van de titeluitreiking.

Vooruitkijken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Laat dus, op het moment dat jullie een specifieke datum of moment in gedachten hebben, het landelijk campagnesecretariaat weten welke datum dit is. Zij kunnen dan alvast kijken welke afgevaardigde van de jury, stuurgroep of ambassadeur aanwezig kan zijn. Zeker op momenten tijdens de Fairtrade Week of rondom World Fair Trade Day vragen velen of een afgevaardigde naar hun bijzondere fairtrade moment kan komen. Ook de agenda van een wethouder of burgemeester loopt snel vol. Dus vraag deze ook op tijd, al ben je er niet zeker van dat het evenement op deze datum doorgaat. Vrijwel alle werkgroepen starten al met de planning van hun titeluitreiking voordat zij de titel officieel hebben aangevraagd. Af en toe moet er dan ook een evenement worden verzet, omdat dit titel nog niet wordt toegekend door de jury.

Wat wil je bereiken?

Bedenk in welke vorm je de titeluitreiking wilt gieten. Haak je bij een bestaand (duurzaam) evenement aan, organiseer je een op zichzelf staand evenement of combineer je het met een lancering van de Eerlijk Winkelenroute, de heropening van een fairtrade winkel, een belangrijke netwerkavond of de nieuwjaarsspeech van de burgemeester? Het kan allemaal. Bedenk welk doel de titeluitreiking moet hebben en welke doelgroep je wilt aanspreken. Stem daarop het evenement, de locatie en de datum en tijd af. Het kan slim zijn om samen te werken met deelnemers in je campagne. Jullie zetten ze extra in het zonnetje en wellicht kunnen jullie profiteren van sponsoring of een gratis locatie. Zo zorgde Dordrecht voor een gratis locatie bij hun VVV door de titeluitreiking te combineren met de lancering van hun Eerlijk Winkelenroute. Bekijk hier het filmpje van de uitreiking in Dordrecht.

Wat je niet hoeft te regelen…

De landelijke organisatie zorgt dat er een afgevaardigde aanwezig is om de titel uit te reiken. Bovendien ontvangen jullie tijdens de titeluitreiking een metalen Fairtrade Gemeente titelbord en het juryrapport in een Fairtrade Gemeente congresmap. Als je het titelbord al eerder wilt ontvangen (bijvoorbeeld om het alvast ergens te bevestigen), geef dit dan van tevoren aan, dan stuurt het secretariaat het bord vóór de uitreiking op.

Hét persmoment bij uitstek

Natuurlijk nodig je alle deelnemers in je campagne en de lokale pers uit voor de titeluitreiking. Wanneer de titeluitreiking openbaar is, is een aankondiging in de krant een must. In dat geval stuur je een persaankondiging én een persbericht achteraf toe. Een persbericht met een persfoto van het moment van overhandiging zal een krant makkelijker plaatsen.

En dan… nóg meer fairtrade

Na de titeluitreiking is het zaak actief te blijven. Natuurlijk zal de werkgroep even moeten bijkomen van de organisatie van dit grootse evenement. Daarna is het zaak om de uitdagingen die jullie zelf hebben en de jury meegaf op te pakken. Om zo het jaar erop de titel te kunnen herbevestigen. En daarmee weer een mooi moment te creëren om de voortgang op fairtrade gebied te vieren.

.