Kwart gemeenten kiest fairtrade

Een kwart van alle Nederlandse gemeenten is een Fairtrade Gemeente of ver op weg om deze titel te behalen. Fairtrade Gemeenten kopen fairtrade producten in en stimuleren het gebruik van fairtrade bij lokale bedrijven, winkels, restaurants. In een Fairtrade Gemeente verkopen of gebruiken daarnaast ook winkels, horeca, bedrijven en organisaties zichtbaar fairtrade producten. Onder andere Groningen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht behaalden al de titel Fairtrade Gemeente. Van 26 oktober tot en met 5 november 2013 trekken Fairtrade Gemeenten door het land. Tijdens de Fairtrade Gemeente Tour zorgen zij dat elf nieuwe gemeenten hun handtekening zetten voor fairtrade. De Fairtrade Gemeente Tour vindt plaats tijdens de Fairtrade Week 2013. Met de tour stimuleert de Fairtrade Gemeente campagne duurzame armoedebestrijding bij nog meer gemeenten en organisaties.

De titel Fairtrade Gemeente toont aan dat in een gemeente de lokale overheid, winkels, bedrijven, horeca, organisaties en inwoners gezamenlijk zorgen voor meer eerlijke handel. Een onafhankelijke jury, onder leiding van Jacobine Geel, oordeelt of gemeenten de titel Fairtrade Gemeente mogen dragen. Dat toetst de jury aan de hand van zes criteria. Tijdens de Fairtrade Week ontvangen ook Rheden en Boxtel de titel Fairtrade Gemeente. Daarmee telt Nederland telt 37 Fairtrade Gemeenten – waaronder Groningen, Rotterdam en Utrecht – en nog eens ruim 60 andere gemeenten die hard op weg zijn om deze titel te bemachtigen. Wereldwijd zijn er meer dan 1300 Fairtrade Gemeenten verspreidt over 24 landen. De campagne in Nederland is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar.

Van 26 oktober tot en met 5 november trekken elf Fairtrade Gemeenten door het land om hun buurgemeente uit te nodigen om ook te kiezen voor fairtrade. De Fairtrade Gemeente Tour bezoekt gemeentehuizen en winkelcentra waar burgemeester of wethouder uit zullen spreken dat ook zij gaan streven om de titel Fairtrade Gemeente te behalen. Het aanwezige publiek krijgt de gelegenheid om kennis te maken met verschillende fairtrade producten. De Fairtrade Gemeente Tour 2013 bezoekt de onderstaande steden:

Datum           Aanvang  Provincie     Bij gemeente     Met gemeente
ma 28 oktober 10.00 Zuid Holland Pijnacker-Nootdorp Delft
di 29 oktober 15.00 Zuid Holland Teylingen Wassenaar
wo 30 oktober 10.30 Gelderland Zutphen/Lochem Renkum
do 31 oktober 14.00 Noord-Brabant Sint-Michielsgestel Schijndel
vr 1 november 9.30 Noord-Holland Heerhugowaard Langedijk en Alkmaar
vr 1 november 14.00 Utrecht IJsselstein Nieuwegein
za 2 november 14.00 Noord-Brabant Boxmeer Venlo
ma 4 november 10.00 Friesland Smallingerland Tytsjerksteradiel
ma 4 november 14.00 Friesland Dantumadiel Het Bildt
di 5 november 14.00 Drenthe Hoogeveen Meppel