.

Veelgestelde vragen

Over fairtrade bestaan veel fabels. Wij verzamelden voor jou de meest gestelde vragen (Frequently Asked Questions) over fairtrade.

Is fairtrade een merk?
Nee, fairtrade is geen merk. Het is een principe. Internationaal zijn de uitgangspunten voor wat fairtrade is afgesproken. Verschillende organisaties geven hier hun invulling. Bijvoorbeeld: Max Havelaar, een organisatie achter het keurmerk voor fairtrade, en merken zoals Ben & Jerry’s, Fair Trade Original, Nespresso en Verkade die fairtrade producten leveren via de supermarkt, groothandel of bijvoorbeeld Wereldwinkel.

Waarom zijn fairtrade producten zo moeilijk verkrijgbaar?
Fairtrade producten zijn inmiddels heel goed verkrijgbaar. Bij praktisch iedere supermarkt, groothandel, koffieleverancier en daarnaast natuurlijk bij speciaalzaken zoals Wereldwinkels. Daarnaast komen er steeds meer webshops die ervoor zorgen dat je fairtrade producten ook vanuit je luie stoel kunt bestellen. Lees meer over fairtrade producten.

Waarom zou ik fairtrade producten kiezen in plaats van streek- of biologische producten?
Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Steeds meer producten dragen zowel het fairtrade als het EKO keurmerk. Daarnaast kun je natuurlijk van producten die in Nederland gemaakt worden de streekvariant kopen. Sommige producten komen per definitie uit zuidelijke landen, zoals koffie en cacao. Kies voor deze producten de fairtrade variant.

Waarom zijn fairtrade producten duur?
Fairtrade producten zijn niet per definitie duurder. Je kunt ze in alle prijsklassen kopen. Bijvoorbeeld bij duurdere en goedkopere supermarkten. De prijs wordt bepaald door verschillende factoren. Bijvoorbeeld winkels die enkel fairtrade bananen verkopen profiteren van schaalvoordeel. Daarnaast zijn er premiummerken (zoals Starbucks en Ben & Jerry’s) die duurdere producten, en daarmee ook duurdere fairtrade producten verkopen. Wat fairtrade producten wel altijd gemeen hebben is dat de boeren en producenten die het product geleverd hebben een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product en werken onder menswaardige omstandigheden.

Hoeveel van de prijs die ik betaal komt ten goede aan producenten in ontwikkelingslanden?
Fairtrade staat voor ontwikkelingshandel. Bij handel moeten alle schakels winst kunnen maken. Dat betekent dat van de prijs van een fairtrade product de kosten van de hele keten betaald moeten worden. Het deel dat betrokken boeren of producenten in ontwikkelingslanden eraan over houden, verschilt dus. In tegenstelling tot reguliere producten weet je bij fairtrade producten in ieder geval zeker dat ook de boeren en producenten voldoende ontvangen om hun kosten te dekken en daarnaast nog te kunnen investeren in hun gezin, hun bedrijf of hun omgeving.

Waarom is Max Havelaar beter dan bijvoorbeeld UTZ Certified en Rainforest Alliance?
Dit zijn drie verschillende initiatieven die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een betere wereld. Het ene is dus niet beter dan het andere. Max Havelaar is van deze drie echter de enige die voldoet aan de internationale principes van fairtrade. Omdat UTZ Certified en Rainforest Alliance wel de sociale en milieutechnische omstandigheden van de productieketen waarborgen waardeert de Fairtrade Gemeente campagne deze systemen binnen het criterium voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Waarom promoot Fairtrade Gemeente alleen Max Havelaar, het keurmerk voor fairtrade?
De Fairtrade Gemeente campagne stimuleert fairtrade in Nederland. Dat omvat alle initiatieven die voldoen aan de internationale criteria van fairtrade. Max Havelaar, het keurmerk voor fairtrade is daar een van.

Hoe herken ik fairtrade producten?
Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Er zijn namelijk verschillende initiatieven die kunnen aantonen dat een product voldoet aan de internationale principes voor eerlijke handel. De meest voorkomende zijn:

Max Havelaar keurmerk voor fairtradeFair Trade OriginalWorld Fair Trade OrganisationWAAR_logo_urlLogo_LVWW

.