.

Fairtrade lespakket voor basisscholen beschikbaar

Regelmatig krijgen wij de vraag of er lesmateriaal beschikbaar is basisscholen met het thema fairtrade. Goed nieuws! Vanaf nu is er een lespakket beschikbaar over cacao en kinderarbeid. Het lespakket is gratis te downloaden via de website van kinderprogramma Het Klokhuis. Naast het lespakket heeft Het Klokhuis twee afleveringen gemaakt over het thema cacao met een uniek bezoek aan cacaoboeren in Ivoorkust.

 

Bijna een derde deel van de wereldproductie van cacao wordt daar verbouwd. Het geeft antwoord op de vraag: Waar komt onze chocoladereep vandaan? Breng het lespakket onder de aandacht bij basisscholen in jullie gemeente. Het lespakket sluit goed aan op de behoefte die ook bij basisscholen aanwezig is.

Cacao en kinderarbeid
Fairtrade certificering is een belangrijk middel om kinderarbeid te bestrijden in de cacaosector in West-Afrika. Daarnaast is het cruciaal dat fairtrade cacaocoöperaties verder gaan dan alleen audits en certificering en hun eigen aanpak ontwikkelen om kinderarbeid te bestrijden en te voorkomen. Stichting Max Havelaar en Tony’s Chocolonely hebben een subsidie gekregen van de Nationale Postcode Loterij voor een project in Ivoorkust dat cacaoboeren beter in staat stelt om kinderarbeid zelf te signaleren en aan te pakken. Naast bewustwording in Ivoorkust streeft het project ook naar bewustwording in Nederland. Het kinderprogramma Het Klokhuis heeft twee afleveringen en een (grotendeels digitaal) lespakket gemaakt voor basisscholen. Het lespakket is ontwikkeld voor kinderen van 9-12 jaar en gaat over kinderarbeid en hoe cacaoboeren proberen om kinderarbeid te voorkomen. De afleveringen worden dinsdag 19 mei en woensdag 20 mei om 18.23 uur ’s avonds uitgezonden en zijn de officiële start van het lesprogramma. De twee uitzendingen komen op een DVD te staan.

Gratis lespakket en DVD
Klik hier om het lespakket te downloaden en direct te gebruiken. De twee uitzendingen van het Klokhuis komen op een DVD te staan. Voor vragen over het lespakket mag je contact opnemen met Meike Koster van Stichting Max Havelaar via koster@maxhavelaar.nl
.