Fairtrade Gemeente Opsterland ‘maakt de wereld een stukje kleiner’

Door: Henk van IJken

Fairtrade Opsterland

“De wereld is groot, maar met Fairtrade maken we hem een stukje kleiner”, stelde burgemeester Ellen van Selm vast tijdens de uitreiking van de titel Fairtrade Gemeente aan Tina Kuipers. Zij is een van de drijvende krachten achter het kernteam in de Friese gemeente Opsterland.

De uitreiking vond plaats in het Museum Opsterland, dat zelf ook een Fairtrade-certificaat in ontvangst mocht nemen, op 16 maart 2016. De gemeente Opsterland bestaat uit zestien dorpen, waarvan Gorredijk, Ureterp en Beetsterzwaag de grootste zijn.

Door de inspanningen van het kernteam heeft Opsterland binnen een jaar de titel binnengehaald. In de gemeente deden onder andere kerken, horecaondernemingen, organisaties, bedrijven en winkels mee. “We zijn maar gewoon begonnen met turven”, zegt Tina Kuipers. Velen in de gemeente sloten zich bij het initiatief aan. Een van de ondernemers, Peter Leon, eigenaar van de gelijknamige winkel in Beetsterswaag, merkt op dat Fairtrade zichzelf verkoopt. “Mijn klanten zitten erop te wachten.”

Opsterland FTG

Zo blijkt Fairtrade goed uit te pakken voor ondernemers in Nederland. Maar niet alleen voor hen, vooral voor degenen die aan het begin van de voedselproductie staan, de boeren die de producten verbouwen. “Door langdurige contracten af te sluiten loont het voor hen weer om investeringen te doen”, zegt kernteamlid en enthousiast medewerker van de Wereldwinkel in Gorredijk, Marion Jellema. “Als we niets doen, zijn kleine producenten overgeleverd aan grote opkopers die de prijs bepalen.”

Bij de uitreiking van de titel Fairtrade Gemeente overhandigde een van de bestuursleden van de landelijke Stichting Fairtrade Gemeente, Jochum Veerman, het stalen bord dat kan worden toegevoegd aan de gemeentelijke plaatsaanduiding.