‘Fairtrade Gemeente on Tour’ bij Koffiebranderij Peeze in Arnhem

Arnhem – 22 april. Door Henk van IJken

Het is weinig verrassend dat het op een industrieterrein aan de rand van Arnhem naar koffie ruikt. Daar is immers, in wat aan de buitenkant een onopvallend kantoor lijkt, Koffiebranderij Peeze gevestigd. Het bedrijf verkoopt koffie, thee en van alles wat je er zoal bij serveert aan de horeca. Voorzien van allerlei keurmerken, waaronder dat van Fairtrade.

Logo_Peeze

Het is geen Fairtrade-koffie geeft directeur Timmo Terpstra aan. Het gaat om Fairtrade gecertificeerde koffie, koffie met een keurmerk, die ‘fantastische van smaak is’. Dat heeft te maken met de manier van branden, de bonenmelange en niet in de laatste plaats de ambachtelijkheid van de koffiebrander.

Op vrijdag 22 april van dit jaar krijgt een aantal kernteams van Fairtrade Gemeenten hier een rondleiding als onderdeel van ‘Fairtrade Gemeente on Tour’. Tijdens de introductie van Terpstra krijgen de ruim veertig deelnemers onder andere informatie over de rijpheid van rode, groene en gele koffiebonen en de plukkenwijzen in vele landen en werelddelen. En uiteraard de prijs, die altijd ter discussie staat. “Op dit moment is de prijs laag, te laag” stelt Terpstra vast. Bovendien zit er “zo’n 20 tot 30 procent prijsverschil tussen Fairtrade en niet-Fairtrade. Voor alle duidelijkheid: wij verkopen alleen Fairtrade”. Daarenboven is de koffie van Peeze ook in veel gevallen voorzien van andere keurmerken.

Nieuw is dat Peeze rond mei/juni van dit jaar koffie in koffiecapsules zal introduceren. die beschikbaar zal zijn voor de horeca en de consument. In de ontvangstruimte staan drie doosjes uitgestald met de capsules die voor Nespresso-automaten zijn gemaakt: Lungo, Espresso en Special.

Het gezelschap ondergaat de sensatie van het koffieslurpen tijdens de koffieproeverij. Daarbij krijgt ieder een lepel om al slurpend, want zuurstof voegt smaak toe, oplopende sterktes van koffie van elkaar te onderscheiden.

In de branderij stijgt de temperatuur. De computergestuurde machines zijn door medewerkers ingesteld op de juiste warmte, brandtijd en temperatuur. Het is bijzonder om te zien hoe slechts enkelen medewerkers het proces bewaken, terwijl koffiebonen uit allerlei landen aan de ene kant de koffiebrander in worden geleid, om even verderop gebrand en verpakt tevoorschijn te komen.

Bezoek_Peeze

Directeur Timmo Terpstra leidt een groep fairtraders rond in zijn fabriek

De ‘inspiratiesessie’ biedt de deelnemers de mogelijkheid om ideeën, tips en ervaringen uit te wisselen. Om bij bedrijven binnen te komen is het bijvoorbeeld een goed idee om bij het thema klimaatverandering aan te sluiten. Binnenkomen bij burgerlijke gemeenten kan soepeler verlopen via het thema maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). De tips worden meteen door enkele alerte deelnemers genoteerd.

En dat geldt ook voor de bedrijventips van gastgemeente Arnhem. Benader hen persoonlijk, denk vanuit de ondernemer, laat onderlinge inspiratie de vrije loop en houdt een veiling of netwerkborrel met bedrijven.

Ten slotte sluit Karin van Breda, landelijk coördinator van de Stichting Fairtrade Gemeente, de bijeenkomst af met een oproep aan allen om iets te doen met de vele activiteiten die de stichting in de Fairtrade Week (7-15 mei) op haar website in de etalage zet.