Een titel voor het leven?

Vele titels behaal je voor het leven. Die van Fairtrade Gemeente helaas niet. Ieder jaar kun je opnieuw bij de jury pronken met jullie mooie resultaten. Zo zorgen we er samen voor dat de titel Fairtrade Gemeente geen hol begrip wordt. Want stel je voor dat in een Fairtrade Gemeente geen enkele winkel met fairtrade producten meer te vinden zou zijn. Zonde voor al die gemeenten die juist wel nog steeds werk maken van fairtrade.

“O nee, weer al die winkels en bedrijven langs?” Nee hoor, geen paniek. In het juryrapport krijg je als gemeente niet alleen lovende woorden, maar ook een aantal uitdagingen mee. Die uitdagingen laten zien welke kansen de jury nog ziet voor meer fairtrade in jullie gemeente. Dat kan bijvoorbeeld zijn: het uitbreiden van producten bij horeca, het promoten van fairtrade buiten de eigen gemeentegrenzen of het werven van nieuwe bedrijven. Als werkgroep bepaal je zelf met welke uitdagingen je aan de slag gaat. Je kunt zelf ook nieuwe uitdagingen formuleren.

Aanvragen behoud titel

Een jaar na het behalen van de titel (of na de laatste herbevestiging van de titel) laten jullie via de website weten wat de actuele status van de campagne is in jullie gemeente.

1. Controleer of de gegevens van alle winkels en bedrijven actueel zijn. Je kunt het assortiment wijzigen, organisaties toevoegen of organisaties verwijderen. Voldoet een organisatie niet meer, maar wil je wel nog de gegevens kunnen inzien, dan plaats je een organisatie in het archief
  2. Werk de lijst met evenementen en persresultaten bij. Je houdt de campagne pas echt op de kaart als je ieder jaar minimaal zes keer in de media verschijnt of activiteiten organiseert
  3. Controleer of de antwoorden op de enquêtevragen nog steeds kloppen. LET OP: er zijn ook een aantal specifieke vragen voor het behoud van de titel.

Alles ingevuld? Staan er zeven groene vinkjes in het scherm? Onderaan het scherm kun je de titel Fairtrade Gemeente herbevestigen. Een deskundige jury van vijf personen neemt jullie aanvraag in behandeling. Dat doen ze op tien momenten in het jaar. Binnen vier weken na iedere inleverdatum krijgen jullie en juryrapport. Dat laat zien hoe de jury jullie prachtige resultaten waardeert, maar ook hoe jullie samen met anderen de rest van jullie gemeente en Nederland fairtrade kunnen maken. Fairtrade Gemeente is dus slechts een titel voor even.