.

De Kromme Kieswijzer: doe mee!

Bananenboeren leven en werken nog steeds onder slechte omstandigheden. Onderzoeken van Oxfam Germany, de Keuringsdienst van Waarden en Bananalink laten dat zien. Nederlandse supermarkten kunnen een verschil maken door prijzen te betalen die het voor bananenboeren mogelijk maken investeringen te doen in het verbeteren van hun leef- en werkomstandigheden. Er wordt echter veel gestunt met goedkope bananen en Stichting Max Havelaar wil graag zeker weten dat bananenboeren daar niet de dupe van zijn. Supermarkten zouden transparant aan moeten tonen dat ze prijzen betalen die het voor bananenboeren mogelijk maken investeringen te doen in het verbeteren van hun leef- en werkomstandigheden.

Daarnaast heeft Nederland zich gecommitteerd aan wereldwijde en ambitieuze doelstelling via de Sustainable Development Goals op het gebied van armoedebestrijding, schoon drinkwater, goed onderwijs en eerlijke handel. Bananen zijn het meest gegeten fruit in Nederland. Via het bananenschap kunnen we realisatie van de SDGs een stapje dichterbij brengen. Dan moeten we wel snel in actie komen. Om geen tijd te verliezen, voert Max Havelaar samen met consumenten de druk op.

Dat gaat de stichting doen met behulp van de Kromme Kieswijzer, die gaat 1 maart aanstaande live. Net als bij een kieswijzer voor politieke partijen krijgen consumenten via stellingen een advies. In dit geval niet over een politieke partij maar over welke banaan het best bij ze past en welke supermarkt die verkoopt.

Fairtrade Gemeenten kunnen op twee manieren meedoen:
1) Online: door de Kromme Kieswijzer, na ‘m zelf te hebben ingevuld natuurlijk, te verspreiden onder het lokale FTG-netwerk. 1 maart zullen we de weblink mailen.

2) Offline: door de eerste twee weken van maart, net als de politieke partijen, te flyeren over de Kromme Kieswijzer. Dat is een leuke manier om fairtrade onder de aandacht te brengen in een periode dat er toch al veel geflyerd wordt. Zou je dit willen,mail dan naar info@fairtradegemeenten.nl en dan krijg je een stapeltje flyers toegestuurd. Je hoeft natuurlijk niet per se de straat op. Je kunt de flyers ook ergens neerleggen.

.