De felbegeerde titel Fairtrade Gemeente

Maanden hebben jullie gezwoegd. Vele mooie evenementen hebben jullie georganiseerd. De lokale krant stond bol van artikelen over jullie activiteiten. Bedrijven hebben hun koffieautomaten gevuld met eerlijke dranken. Restaurants serveren gerechten met eerlijke ingrediënten. Kortom: jullie zijn klaar voor de titel. Maar, hoe zorg je dat je die titel Fairtrade Gemeente ook daadwerkelijk in handen krijgt?

Titel aanvragen

De eerste stap is het aanvragen van de titel. Dat kan heel gemakkelijk. Niet via een papieren aanvraagformulier, maar gewoon met één druk op de knop op deze website. Iedere werkgroep die zich inschrijft bij de campagne krijgt een eigen gebruikersnaam en wachtwoord voor de website. Door in te loggen kun je jullie eigen pagina op www.fairtradegemeenten.nl aanpassen. Gedurende de campagne kun je zien hoe ver je bent met alle criteria. Voldoe je aan een criterium, dan verschijnt er een groen vinkje in beeld. Staan er zeven groene vinkjes in het scherm, dan druk je onderaan de pagina op ´vraag titel aan´.

Een deskundige jury

Een deskundige jury van vijf personen neemt jullie aanvraag in behandeling. Dat doen ze op tien momenten in het jaar. Binnen vier weken na iedere inleverdatum geeft de jury een reactie op de aanvraag. Soms vraagt de jury om een toelichting of meer informatie. Zoniet, dan ontvang je waarschijnlijk een lovend juryrapport. Dat laat zien welke mooie en bijzondere resultaten jullie hebben geboekt, maar ook welke uitdagingen de jury nog ziet voor de toekomst.

Een titelfeest

Na het verlossende woord is het tijd om iedereen te informeren over jullie geweldige prestatie. Het leukste is om dat te doen door middel van een titelfeest. Als werkgroep bepalen jullie zelf hoe dit feest eruit ziet. Er kan ook een vertegenwoordiger van de landelijke campagne bij aanwezig zijn om de titel officieel te komen overhandigen. Laat dan wel zo snel mogelijk aan het campagneteam weten wanneer het titelfeest plaatsvindt en geef daarbij zoveel mogelijk informatie over het programma, wie aanwezig zullen zijn, en welke rol jullie zien voor een vertegenwoordiger van de campagne.

Herbevestigen

Na een spetterend feest houdt het gelukkig niet op. Ook daarna kunnen jullie weer aan de slag. Er is nog een hele wereld aan fairtrade te winnen. De jury geeft jullie daarvoor concrete uitdagingen mee. Zij horen graag ieder jaar hoe jullie gemeente blijft werken aan fairtrade. Houd ze op de hoogte door ieder jaar de herbevestiging van de titel aan te vragen. Zo zorg je niet alleen dat je de felbegeerde titel verdient, maar dat je die ook behoudt.