.

Brits onderzoek naar impact fairtrade

‘The School of Oriental and African Studies (SOAS), onderdeel van de Universiteit van Londen, publiceerde onlangs de resultaten van een vierjarig onderzoek naar boeren in Ethiopië en Uganda. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in The Guardian en onder andere doorgeplaatst door De Telegraaf en RTL Nieuws. Een overzicht van het onderzoek, de uitkomsten en de reactie van de Fairtrade Foundation (de zusterorganisatie van Stichting Max Havelaar in het Verenigd Koninkrijk).

Over het onderzoek
Onderzoekers van SOAS namen interviews af met 1.700 werknemers van fairtrade en niet-fairtrade boeren en plantages in de thee, koffie en bloem sector van Ethiopië en Uganda. In de media verschijnt als belangrijkste conclusie dat lonen en werkomstandigheden in dezelfde sector bij niet-fairtrade organisaties beter waren dat bij fairtrade organisaties. Grotere boerenbedrijven leken het beter te doen dan de kleinere fairtrade bedrijven. De Fairtrade Foundation verwelkomt het onderzoek en bestudeert de uitkomsten om hun eigen werk in Ethiopië en Uganda te kunnen verbeteren.

De reactie
De Fairtrade Foundation erkent dat landarbeiders vaak extreem arm zijn en dat er meer moet gebeuren om hen te ondersteunen. De stichting is daarom blij dat het onderzoek in kaart brengt dat er teveel landarbeiders te weinig verdienen. Een belangrijke reden waarom Fairtrade International (de internationale koepelorganisatie van Max Havelaar) het afgelopen jaar de normen voor ingehuurde arbeid verbeterde en flinke stappen maakt op het gebied van leefbaar loon.

Een bekend probleem bij fairtrade boeren en plantages is dat niet alle oogst onder fairtrade prijzen kan worden verkocht door te beperkte vraag naar fairtrade uit de markt. Boeren die te weinig krijgen voor hun producten rekenen dat noodgedwongen door in de lonen van de werknemers. Dit is vooral het geval bij seizoenarbeiders. De Fairtrade Foundation betreurt het dat het onderzoek geen rekening met deze gegevens heeft gehouden. Dat geeft volgens hen een vertekend beeld.
Daarnaast zijn fairtrade organisaties vrijwel alleen in de meest arme gebieden actief. Ook dat beïnvloedt de uitkomsten van een onderzoek, als daar geen rekening mee wordt gehouden in de vergelijking.

De Foundation verwijst naar andere onderzoeken die aantonen dat fairtrade wel degelijk een verschil maakt voor 1,4 miljoen boeren en arbeiders. Wel stellen ze dat als we een grotere impact willen hebben op het leven van deze boeren en arbeiders dat we moeten zorgen dat meer consumenten, bedrijven en organisaties moeten kiezen voor fairtrade.
Bekijk de volledige reactie

.