.

Nieuws in Groningen

Geslaagde regiobijeenkomst in Groningen

Dit bericht werd geplaatst op .

Op donderdag 19 april vond de regiobijeenkomst van het Noorden plaats in Groningen. Er waren zo'n 35 vertegenwoordigers van verschillende Fairtrade gemeenten uit Drenthe, Friesland en Groningen aanwezig. Het was een inspirerende en geslaagde middag!

De volgende punten zijn besproken:

- campagne 'Stand4Fairness' (5-13 mei 2018)
- organisatie en financiering Fairtrade gemeenten campagne
- Fairtrade & Global Goals
- subsidiemogelijkheden via Wilde Ganzen (http://www.framevoicereport.eu)
- Fair Fashion Festival (27 mei, 13.00-17.00, Waagplein Groningen)
- Delen van goede voorbeelden

Wilt u het volledige verslag ontvangen? Neem dan contact op met Anke van Duuren via noord@fairtradegemeenten.nl

Titeluitreiking Midden-Drenthe

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 18 april 2018 is de gemeente Midden-Drenthe benoemd tot Fairtrade gemeente.

Tijdens de uitreiking hebben leerlingen van CSG Vincent van Gogh uit Beilen prachtige gedichten voorgedragen.

Lars Werndlij - klas 1HTA

Fairtrade
Wat is de wereld zonder Fairtrade?

Een wasteland waar mensen sterven zonder eten.
Fairtrade doet iets dat iedereen mag weten.

Komt op voor mensen die arm zijn.
Sommige mensen zijn zo arm, dat doet gewoon pijn.

Ze moeten hun dingen verkopen voor een oneerlijke prijs.
Bijvoorbeeld ook een oude man, genaamd Gijs.

Zijn baas geeft hem maar 5 procent van de winst
Van zijn hele dorp krijgt hij het minst.

Toen kwam Fairtrade om de hoek:
“Wil je geld? Ben je daar naar op zoek?”

“Ja”, zei Gijs. “Anders raakt mijn familie in de goot.”
Fairtrade zei: “Wij helpen mensen in nood”.

“Wij zijn eerlijk en vindingrijk.
Wacht maar, we maken je rijk.”

Fairtrade doet iets voor mensen.
Zoals voor Gijs, die vroeger alleen maar kon wensen.

Uit de armoede komen, was dat.
Want hij was het arm zijn meer dan zat.

Fairtrade, dit gedicht heb ik voor jullie bedacht.
Want met elkaar geven jullie de arme mensen weer moed en kracht.


Lotte Wolting - klas 1HA

Fairtrade
Kinderen horen niet te werken.
Kinderen horen te spelen, te dansen, te zingen.
Kinderen horen niet te werken.
Dat kun je ze niet dwingen.
Zo'n kind is niet gelukkig,
zo'n kind is zo niet blij.
Zo'n kind hoort niet te werken,
zo'n kind hoort daar niet bij.
Zo'n kind kan door Fairtrade lachen.
Zo'n kind kan door Fairtrade leven.
Leven, zoals ieder ander kind.
Leven zonder werken.

Bijeenkomst Fairtrade gemeenten regio Noord

Dit bericht werd geplaatst op .

Op donderdag 19 april 2018 vindt de bijeenkomst van de regio Noord plaats bij de gemeente Groningen. Op de agenda staan o.a. de veranderingen in de landelijk campagne.

Vanaf 16.30 uur is er inloop met een hapje en een drankje. Om 17.00 uur starten we met het programma en we sluiten rond 20.00 uur af.

Een urgent onderwerp zijn de veranderingen in de landelijke campagne. Belangrijk om te weten is dat de betrokken gemeenten een brief van het landelijk campagnebureau ontvangen hebben met het verzoek jaarlijks een financiële bijdrage te leveren aan de campagne, aangezien er onvoldoende subsidiemogelijkheden zijn en de campagne professioneel door wil starten. Dat bericht is wisselend ontvangen. Vanuit de landelijke campagne zal hierover meer informatie verstrekt worden en zal de toekomststrategie met jullie worden besproken. Zorg er dus voor dat jouw kernteam of werkgroep vertegenwoordigd is.

Karin van Breda (campagne coördinator) en Peter d’ Angremond (Bestuur landelijke Stichting Fairtrade Gemeenten) komen de landelijke ontwikkelingen toelichten en bespreken. Ook maken we een overzicht van de plannen en activiteiten van de diverse Fairtrade werkgroepen/kernteams en horen we graag welke thema’s u een volgende regiobijeenkomst op het programma wilt zetten.

Datum: donderdag 19 april 2018
Tijd: 16.30 - 20.00 uur
Locatie: Zuiderdiep 98, Groningen

Tijdens de bijeenkomst worden soep, broodjes en drankjes geserveerd. Opgave bij Anke van Duuren via noord@fairtradegemeenten.nl (uiterlijk 12 april)

Opening WAAR winkel

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 28 november opende WAAR haar 15e filiaal in Groningen.

Deze winkel is een grote aanwinst voor Groningen, gelegen in hartje stad aan de Vismarkt 10. Boordevol fairtrade en duurzame artiklen. Wethouder van Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen opende de winkel samen met een Stoere Vrouw door een pinata stuk te slaan en de fairtrade gemeente sticker op de winkelpuit te plakken

Lespakket Duurzame kleding voor basisonderwijs

Dit bericht werd geplaatst op .

Het centrum voor Natuur en Duurzaamheidseducatie (NDE) in Groningen heeft op 13 januari tijdens een netwerkbijeenkomst voor NDE-coordinatoren van de basisscholen in de stad rondom het thema Duurzame Kleding een nieuw lespakket gepresenteerd.

Elke basisschool in Groningen heeft een Duurzaamheidscoordinator.
Het materiaal dat gemaakt is over Duurzame Kleding is vrij toegankelijk en is te downloaden bij www.ndegroningen.nl bij ‘les en uitleenmateriaal’, of vanaf de link: http://gemeente.groningen.nl/ocsw/nde/nde-start/natuuronderwijs-basisschool/scholennetwerk/onderwijsmateriaal
Het gaat om de PowerPoint les Duurzame Kleding, een werk- en antwoordblad, achtergrondinformatie en lessuggesties over vilten en upcycling.
In Groningen zijn te gebruiken fysieke materialen (flesje aardolie – fleecestof, vezelhennep – hennepstof, katoenbolletje – katoenstof, houtschijfje – lyocell, wol – stukje wollen trui, bamboehout – bamboesok) te leen bij het NDE.
Voor scholen in andere gemeentenis het eenvoudig om zelf dit materiaal aan te schaffen. Voor advies kan er natuurlijk altijd contact opgenomen worden met het NDE te Groningen. De contactgegevens zijn te vinden op de website van de gemeente Groningen.

Fair Fashion Event

Dit bericht werd geplaatst op .

Ook in de stad heeft Fair Fashion de toekomst. Maar wat heeft Groningen te bieden op het gebied van duurzame mode? Kom naar de Fair Fashion Event en get inspired!

Tijdens het inspiratiefestival Lets Gro is het hoofdkwartier aan de Grote Markt dé plek voor Fair Fashion. Op donderdagavond 21 november showen studenten wat Groningen allemaal te bieden heeft op het gebied van Fair Fashion. Laat je inspireren door de show op de catwalk en ontdek de toekomst van Fashion.

Naast vernieuwende Fair Fashion wordt er ook vintage kleding geshowd en kan men onder toeziend oog van diverse creatieve Groningers zelf aan de slag met het restylen van kleding. Zo laat Van Hulley zien hoe je van een oud overhemd een nieuwe boxer maakt en gaan Poedel & Poedel aan de slag met het pimpen van shirts & shorts.
Voor Fashionistas vindt er onder leiding van de The Style Doctor een styling wedstrijd plaats en kunnen bezoekers zelf showen hoe zijn/haar ideale Fair Fashion outfit er uit ziet. De winnaar ontvangt naast eeuwige roem een Fashion cheque t.w.v. 50 euro!

De rest van de avond zijn er verschillende DIY-workshops (Do It Yourself). Over zelf meegebrachte kleding woreden persoonlijke rer-style tips mee naar huis gegeven.

En sinds Swopping is the New Shopping,; tijdnes het event kunnen nooit meer gebruikte accessoires ingeruild worden.

Fair Fashion Event - 21/11/2013 - 19.00-21.30 uur - Hoek Grote Markt/Poelestraat

Het event wordt georganiseerd door:
Groen Gedrag - Fairtrade Hanzehogeschool en de werkgroep Fairtrade Gemeente Groningen

www.letsgro.nl

Boeren uit het Zuiden bezoeken Fairtrade Gemeente Groningen

Dit bericht werd geplaatst op .

Max Havelaar viert haar 25-jarig jubileum en heeft een drietal boeren uit het Zuiden uitgenodigd om hun bedrijven te presenteren èn om te zien en te ervaren wat Faritrade Gemeenten doen. Tijdens hun toernee door Nederland doen de boeren ook Groningen aan.

Na Friesland bezocht te hebben, doen de boeren de gemeente Groningen aan.
Op maandag 18 november worden ze ontvangen en zal er tijdens een diner kennisgemaakt en uitgewisseld worden met leden van de werkgroep.
Dinsdag maken de boeren een toer langs de Wereldwinkel, Stadskoffiebranderij Sama, groothandel Makro, supermarkt Jumbo Euroborg en de Hanzehogeschool. De boeren presenteren aan studenten hun productie organisatie. En zullen zeker een bezoekje brengen aan de verkooppunten van fairtrade producten op de Hanzehogeschool zoals een van de kantine en de winkel van de Hanzehogeschool.

Fairtrade week - Fairtrade ontbijt bij de Makro

Dit bericht werd geplaatst op .

Makro prikkelt een week lang ondernemend Nederland om Fairtrade producten op hun inkopenlijst te zetten.

Voor de tweede maal organiseert Makro een ontbijt ter ere van de Fairtrade week. Ditmaal ontvangen zij hun gasten in het bedrijfsrestaurant, waar de Fairtrade Ondernemers Award Groningen een plaats gekregen heeft. Tijdens het ontbijt vindt de kick-off van een nieuw Makro sociaal initiatief toegelicht.
In samenwerking met de gemeente Groningen, Winsum en Eemsmond (Werkplein Noord Nederland) worden maar liefst 16 werkzoekenden aan een werkervaringsplek geholpen.

Oldenburg bezoekt Fairtrade gemeente Groningen

Dit bericht werd geplaatst op .

Oldenburg en Groningen zijn zustergemeenten en wisselen veelvuldig kennis en ervaringen uit op allerlei gebied. Een in fairtrade geinteresseerde groep studenten van de Jade Hochschule Wilhelmshaven/Oldenburg/Elsfleth komt Groningen bezoeken. Gaan zij daarna aan de slag om hun eigen Hochschule Fairtrade te maken?

Een bus met 15 studenten bezoekt eerst de Hanzehogeschool, waar studenten van het S&I-team hen zullen ontvangen en presenteren hoe de Gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Fairtrade geworden zijn en hoe hieruit een vruchtbare samenwerking is ontstaan.
De school kwam op dit idee omdat hun docente Christina Hans op 1 juni in Groningen was en daar op het Waagplein de Fairtrade Lustrummarkt bezocht. Haar enthousiasme hierover wist ze op haar studenten over te brengen. Goed geinformeerd en van een fairtrade lunchpakket voorzien trekken de studenten naar de binnenstad om daar diverse winkels met een breed scala aan fairtrade producten, te bezoeken. Het S&I-team van de Hanzehogeschool wijst ze de weg.

Friet van Piet winnaar duurzaamheidsaward

Dit bericht werd geplaatst op .

Cafetaria Friet van Piet in de Oosterpoort in Groningen is winnaar geworden van de Ad van Geloven Imago Award van de Cafetaria Top 100. Volgens de organisatie zorgt het bedrijf voor een positief imago door duurzaam te ondernemen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen lijkt bij Friet van Piet een vanzelfsprekendheid. Marco en Silvia Agema hebben veel aandacht voor duurzaamheid. Op de website is zelfs een duurzaamheidsverklaring te lezen en Marco is namens de horeca lid van de werkgroep Farirrade Gemeente Groningen
De vooruitstrevende visie van Friet van Piet, waarbij bewust omgaan met voedsel en voedselbereiding centraal staat, wordt goed gecommuniceerd, zowel in de zaak als via de website en de sociale media. Zo heeft Fiet van Piet verschillende biologische producten in het assortiment opgenomen. Onlangs werd een appelboom geadopteerd op een biologische kwekerij. De appels staan prominent gepresenteerd op de toonbank. Het bedrijf is verder actief op het gebied van recycling van afval en het stimuleren van de verkoop van fairtrade producten.

Fairtrade lespakket voor hogeschooldocenten en studenten beschikbaar

Dit bericht werd geplaatst op .

De werkgroep Fairtrade van de Hanzehogeschool Groningen nam op 18 oktober jl. het eerste Fairtrade lespakket voor de Hanzehogeschool in ontvangst. Anika Giezen en Lisette Last van de opleiding Human Resource Management hebben in het kader van hun deelname aan het honoursprogramma een Fairtrade lespakket samengesteld voor docenten die in hun colleges aandacht willen schenken aan Fairtrade.

Annika en Lisette hebben onder andere een handleiding gemaakt over opzet van lessen over het onderwerp Fairtrade. Zij hebben onderwerpen en materialen verzameld om de les zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Naast het digitale lespakket wordt tevens een tas met fysieke materialen door de Fairtrade werkgroep uitgeleend, zodat docenten op meerdere manieren goed in staat zijn hun studenten te informeren over alle ins en outs ten aanzien van Fairtrade. Het lespakket bevordert de interactie tussen studenten onderling over dit onderwerp.
Fairtrade is een veelbesproken onderwerp, maar weten de studenten wat het precies inhoudt? Het antwoord hierop kunnen ze aan het einde van de les geven.

Werven horeca deelnemers

Dit bericht werd geplaatst op .

Groningen kent als studentenstad een rijk uitgaansleven. Met veel grote èn kleine horecagelegenheden. Met mogelijkheden tot een groot bereik met fairtrade producten

In de Fairtrade week bezoekt ons werkgroeplid van de Koninkijke Horeca Nederland Noord tal van collega ondernemers. Om hen te informeren over fairtrade en te motiveren tot gebruik van fairtrade producten. Met een tas gevuld met koffiepakketjes, folders, tafelhouders en stickers gaat hij gemotiveerd op pad. Aan het eind van de week zullen we zien wie de nieuwe deelnemers van Fairtrade Gemeente Groningen zijn!

Valentijn verrast Groningen met een app voor de iPhone

Dit bericht werd geplaatst op .

Vandaag is de Groningse Fairtarde Gemeente app on-line gegaan!!!
Een drietal studenten van de opleiding Communicatie en Communicatiesystemen van de Hanzehogeschool heeft in een paar maand tijd een prachtige I-phone app voor winkels en horeca in Groningen weten te ontwikkelen. Geheel in de huisstijl van de Fairtrade Gemeente campagne.

Gegevens van de lokale website www.fairtrade.groningen.nl zijn rechtstreeks gekoppeld aan de app. Wordt er een nieuwe deelnemer op de website toegevoegd, dan wordt deze automatisch gekoppeld aan de app.
De app heeft een GPS connectie waardoor winkels en verkooppunten in de omgeving weergegeven worden.
Nieuwsgierig? Kijk dan op http://goo.gl/eg9Yy  Daar is een presentatie te zien van hoe de app eruit ziet en wat je er mee kunt. Voor i-phone gebruikers is de app daar ook te downloaden.
Wij lieten gemeenteambtenaar Jesse als eerste de app downloaden en hij was laaiend enthousiast.
 

.