Fairtrade Gemeente Tour boekt successen

Fairtrade Gemeenten reisden van maandag 28 oktober tot en met dinsdag 5 november met een professionele barista door het hele land om gemeenten enthousiast te maken voor fairtrade. Titelhouders daagden buurgemeenten uit om ook Fairtrade Gemeente te worden tijdens deze Fairtrade Gemeente Tour.

Scholieren in Pijnacker zetten beste beentje voor

Nieuws_tour_pijnacker_scholierDe aftrap van de tour was in Pijnacker, die door Fairtrade Gemeente Delft werd uitgedaagd om ook Fairtrade Gemeente te worden. Vele scholieren haalden lekkere Redbeans koffie voor hun docenten en ouders én leerden meer over eerlijke handel. Wethouder Bert van Alphen liet zich inspireren door Fairtrade Delft. Hij gaat een goed woordje bij de raad doen om ook Fairtrade Gemeente te worden.

In het gemeentehuis in Teylingen was de koffie niet aan te slepen. Burgemeester van der Zon zette zijn handtekening om ook Fairtrade Gemeente te worden. Met de enthousiaste werkgroep, goede fairtrade ambassadeurs en hulp van buurgemeente Wassenaar gaat dat vast lukken.

Nieuws_tour_Datumadiel_uitdelenLochem en Zutphen gaan de strijd aan

Tegen elkaar strijdende gemeenten Lochem en Zutphen wisten wethouders de La Court van Lochem en Withagen van Zutphen niet alleen te overtuigen tot het tekenen voor deze twee gemeenten. Ze gingen bovendien de uitdaging aan om na het behalen van hun eigen titel ook een buurgemeente te enthousiasmeren. En daarna? Dan gaan ze voor de titel Fairtrade Provincie!

In Sint-Michielsgestel kwam tijdens de tour het mooie nieuws dat de dag erna de titel zal worden aangevraagd! Tijdens de middag bleef het niet bij het tekenen van burgemeester Pommer voor Sint-Michielsgestel als Fairtrade Gemeente. De vernieuwde Wereldwinkel opende in de toren op de markt en SWITCH presenteerde de Eerlijk Winkelenroute van Schijndel en Sint-Michielsgestel.

Ambitieuze gemeenten gaan voor de titel

Ook Heerhugowaard wil Fairtrade Gemeente worden. Op vrijdagochtend tekende burgemeester Ter Heegde onder het genot van een espresso voor dit streven. De kinderen die in het gemeentehuis waren vanwege de actie ‘Nederland Leest’ wilden allemaal graag op de foto om te laten zien dat zij fairtrade ook belangrijk vinden.

Nieuws_tour_Pijnacker_frame_kind_en_vaderIn Ijsselstein was het enthousiasme om de campagne te starten enorm. Burgemeester Patrick van den Brink zette vol vertrouwen zijn handtekening. De taken binnen de werkgroep werden direct verdeeld en binnen een week had het landelijk campagnesecretariaat een wervende presentatie in hun inbox zitten. Het streven om voor de zomer 2014 de titel in de wacht te hebben lijkt daarmee reëel.

Met goede koffie was het buiten in Boxmeer goed toeven. Vanuit Limburg inspireerde Venlo hen om aan de slag te gaan om te streven naar de titel.

Het Noorden neemt ook grote stappen

Maar liefst twee Friese gemeenten stonden op maandag 4 november op de agenda. ’s Ochtends in Smallingerland bekende wethouder Egbert Berenst “stikjaloers” te zijn op de titel van Tytsjerksteradiel.

Nieuws_tour_SmallingerlandIn Dantumadiel waren de aanwezigen druk met het werven van leden voor de werkgroep. Daar tekende wethouder Roelof Bos voor de aftrap van de campagne in Datumadiel, uitgedaagd door de wethouder van Fairtrade Gemeente het Bildt.

De tour werd afgesloten op dinsdag in het hoge Noorden, namelijk: Hoogeveen! ChristenUnie fractielid Gert Vos nodigde allerlei (horeca)ondernemers uit om aan de gemeente te laten zien dat de samenleving in Hoogeveen wil gaan voor de titel. Bovendien weten ze vanaf nu Fairtrade Gemeente Meppel makkelijk te vinden. Ondanks de regen wist de barista veel mensen te verleiden tot het drinken van een heerlijk kopje fairtrade koffie.

De tour boekte grote successen! Hieronder een impressie van Fairtrade Gemeente Tour!